Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.02.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 910. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.02.13. Közélet

A folyton változó táj pillanatképeivel 

dr. Lerner János geográfus, természetfilmes, világutazó 

A.E.Kétféle ember van, az egyik szereti Afrikát, a másik még nem járt ott - mondta elõadása elején dr. Lerner János világutazó, a Magyar Földrajzi Társaság expedíciós szakosztályának elnöke (Budapest) kedden este, Erdõvidék Múzeumában.
A Kalahári bûvöletében címû, vetített képes elõadásában a világutazó, aki körülbelül nyolcvan országot járt be eddig, Afrikának egy olyan részét mutatta be, amely számára meghatározó jellegel bírt, már a kezdetektõl.
A közel 28 éves “szerelem” Afrikával, valamikor 1987-ben kezdõdött, amikor részt vett a gróf Teleki Sámuel (1845-1916) afrikautazó nevét viselõ, fél évig tartó expedíción, ekkor találkozott elõször a Kalahári lenyûgözõ szépségével, egyedi geológiai képzõdményeivel, sajátos állat- és növényvilágával, a tengerbe nyúló sivataggal és a bozótos szavanna folyton változó világával. A szíve csücske Kelet-Afrika, a Zambezi területe, a Kalahári vidéke, az Okavangó-deltája, egészen a Viktória vízesésig. Errõl a körülbelül egymillió négyszázötvenezer négyzetkilométerrõl, ami 16-szor nagyobb mint Magyaroszág, és Románia 5-ször férne bele, láthattak felvételeket az érdeklõdõk. Minden képkocka dr. Lerner számára egy-egy történetet jelentett, mindenikhez tudott valami olyat mondani, amirõl a hétköznapi ember szinte semmit nem tud, vagy nagyon keveset.
Dr. Lerner Jánosról kiderült az is, hogy tulajdonképpen már egész kicsi gyerekkorától fogva Afrika kutató szeretett volna lenni, ezt mondta nyolc évesen is, a szüleinek, elsõ könyve, amit elolvasott, Széchenyi Zsigmond (1898-1967) útinaplója volt. Az elsõ expedíció után annyira kedvet kapott a dologhoz, hogy beutazta egész Afrikát, valamint egy utazási irodát is alapított “Nomád Safari” néven, amelyet õ és kis csapata vezetett. Munkássága során a legnagyobb élménye azt volt, ahogyan Afrika és a világ változott. Az elõadás végén kiderült, ha valaki kedvet kapna egy ilyen kalandra, az pár ezer euróért megtapasztalhatja Kalahári csodáit.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 910. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.