Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.02.06.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 909. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.02.06. Magazin

Járjuk be Erdõvidéket! (59.) - túrabeszámoló

Farsangtemetés Ürmösön
Igazán huncutul alakult az idei februári farsangi túránk, hiszen az idõpontja január 31-re esett. Aztán huncut volt az idõjárás is, hiszen mindenhol esõs elõrejelzéseket olvashattunk, mi mégis napsütésben közelítettük meg 25 fõs csapatunkkal Ágostonfalva irányából Ürmöst. Útközben szépen látszottak elõttünk a Nagykõhavas és a Keresztény havas hófödte csúcsai. A település központi parkjában tartottunk rövid pihenõt, majd 30-as létszámúra bõvült csoportunkkal, innen sétáltunk ki a község Apáca felõli végéhez, ahonnan 11 óra magasságában indult a farsangi-esküvõi menet, élén a kolduló cigánygyermekekkel és a võféllyel, aztán a rezesbandával és az ifjú párral, akiket a násznép követett, hátul meg a bolondszekér és a Bãse-Udrea névre hallgató bábukat keringõztetõ bolondkerékkel. Aztán az egész menet körül volt fogva szájat tátó helybeli fiatalok és fényképezõgépeket kattogtató turisták hadától. A felvonulókat a faluban kürtõskaláccsal és pánkóval, köményes pálinkával és borral kínálták, illetve sokan voltak, akik pénzt is dugosgattak a lovasok csizmájának szárába, hogy az esti bál költségvetése se szenvedjen hiányt. A szokásos egyórás vonathoz való kivonulás is huncutra sikerült, hiszen a korán kiérkezõ menetet a võfély még egy mellékutcába elvezette, ahonnan szaladva sem értek vissza az állomásból kiporozó vonathoz. Falujáró körutunk során csapatunk egyrésze megtekintette tavalyi októberi túránk egyik túravezetõjének, Gyerõ István erdészmérnöknek vadásztrófea gyûjteményét is, aki megígérte, hogy az elkövetkezõkben a Bogáti erdõ (Persány hegység) egy-két érdekesebb helyére is el fogja majd kalauzolni túrasorozatunk résztvevõit. Miután a farsangi menet az unitárius parókia udvarát is elhagyta, hogy a falu addig bejáratlan részeit is felkeresse, a mi csapatunk, Szabó Elõd lelkész és Urák János kántor-tanító (túrasorozatunk többszörös vendég túravezetõje) társaságában, az unitárius templomot látogatta meg. Itt vendéglátóink meséltek a falu és az egyházközség régi és újkori történéseirõl, felekezeti és nemzetiségi megoszlásáról, az egyre apadó, de ennek ellenére hagyományaihoz ragaszkodó kis közösség mindennapjairól. Templomlátogatásunkat követõen a falu központjáig sétáltunk, majd kisbuszra ülve hagytuk el a falut, még egyszer integetve az alsó faluvégrõl visszatérõ farsangi menet résztvevõinek. Reméljük, hogy amikor majd háromévente újra és újra visszatérünk az ürmösi farsangtemetésekre, mindig lesz, aki megszervezze, aki beöltözzön, aki tovább éltesse ezt az egyedi hangulatú és látványos népszokást az Olton túli erdõvidéki községben.
Következõ, hatvanadik túránkra március 7-én kerül sor, amelynek úticélja a Baróti hegység Bölön feletti szakaszának, illetve a bölöni borvizes kezelõközpontnak felkeresése. Kirándulásaink alkalmával szeretettel várjuk és fogadjuk minden újabb érdeklõdõ csatlakozását. Öt éve, 2010 márciusában útjára indított honismereti túrasorozatunkról további részletek, fényképek a
www.erdovidek.weebly.com honlapon találhatóak.

Demeter Zoltán
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 909. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.