Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.02.06.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 909. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.02.06. Aktuális hírek

Február 1. Szent Brigitta napja
Február 2-án, Gyertyaszentelõ Boldogasszony napján a katolikus templomok körül sok helyen körmenetet tartanak, és közben zsoltárokat énekelnek. Ilyenkor kerül sor a gyertyaszentelésre is. A hagyományos néphit szerint a pap által megszenteltgyertya megvédi a gonosz szellemektõl a csecsemõket, a betegeket, a halottakat. A gyertyaszentelõ ünnepéhez hagyományosan különféle tavaszjóslatok kapcsolódnak. Az európai hagyomány szerint ha a barna medve - egyes helyeken a borz - gyertyaszentelõ napján, február 2-án kijön az odvából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha viszont borús idõ van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz. Az északolasz népi szólásokban e napon a medve mellett a farkas is "idõjósként" jelent meg.
Február 14-e Szent Bálint napja (Valentin-nap), a szerelmesek védõszentjének ünnepe. Az angolszász országokban alakult ki az a hagyomány, hogy ezen a napon a szerelmesek, a jó barátok és mindazok, akik szeretik egymást kisebb ajándékokkal (képeslappal, virággal, színes léggömbökkel, szívekkel) lepik meg egymást. Általában februárra esik a karnevál, vagyis farsangi felvonulás. A leghíresebb a riói karnevál és a velencei karnevál, Magyarországon pedig a busójárás.
Február 3-án, Szent Balázs napján volt szokás a balázsolás, amikor a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölték, hogy ezzel a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elûzzék. Máshol a pap a beteg gyermekek álla alá két gyertyát tett keresztbe és imát mondott. Balázs napja az iskolások ünnepe is volt, amikor a diákok házról házra járva jelmezesen vonultak fel, adományokat gyûjtöttek az iskolának és új diákokat toboroztak. Ez az úgynevezett "balázsjárás", ami a magyarságon kívül a szlovákok és csehek körében is ismert volt. Szokásban volt az iskolás korú gyermekek balázsjárása is. Ez a Gergely-naphoz hasonló adománygyûjtõ szokás, amikor a maskarába öltözött gyerekek köszöntik a háziakat, azok pedig a tanítónak adományokat küldenek (szalonnát, tojást, zsírt).
Február elsõ csütörtöke Választások világnapja
Február második vasárnapja: A házasság világnapja
Februás 16-án Júlia napja, ilyenkor Ajtán tartják a Julianna napi állatvásárt. "Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog", vagyis ha Dorottya napkor enyhe az idõ, akkor február közepén fagy. Általában Julianna-naptól az idõ melegebbre fordulását várták a falvakban, hogy nekikezdhessenek a tavasz eleji kerti munkáknak.
(Összeállította: Antal Izabella, forrásanyag Internet, régi kalendárium)<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 909. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.