Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.02.06.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 909. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.02.06. Közélet

 

 

Mennyi esélye van arra, hogy kihúzzák?    

1200, de akár 1 millió új lejt is nyerhet!

A.E.A romániai feketegazdaság (adócsalás) visszaszorítására, vagy legalábbis “kifehérítésére” tesz kísérletet a kormány a lakosság bevonásával. Az áprilistõl életbe lépõ kormányrendelet értelmében, akik megõrzik a vásárlás utáni úgynevezett blokkot (kasszabont), azok egy országos nyereményjátékban vehetnek részt minden hónapban, az elsõ húzásra júliusban kerül sor.
A hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy vásárlás után ne szégyelljék, és merjék elkérni a vásárlási blokkot az eladótól, mi több, amenynyiben nem kap ilyet, nem köteles kifizetni az árú ellenértékét, s ha ilyen kihágást észlel, azonnal hívja a 112-es számot!

Április 13-án (az ortodox húsvét másodnapján), kerül sor egy népszerûsítõ húzásra, amikor is a nyertesek között egymillió új lejt osztanak szét, ezen a február 2- és március 28 között kibocsájtott bonok lesznek érvényesek.
A Román Lottótársaság által szervezett sorsoláson bárki résztvehet, korhatár és nemzeti hovatartozás nélkül, az elõzõ hónapban összegyûjtött érvényes (összeg és dátum) kasszabonnal, amelynek az értéke 1 és 999 lej között van.
Hogy egy személy mennyit nyer, az a havi nyereményalaptól, (a kormány a meglevõ alapot tízmillió új lejjel toldotta meg, saját költségvetésébõl) valamint a nyerõ bonok számától is függ. A húzás úgy történik, hogy kihúznak egy számot, pl. a 85 lejt érõ kasszabont, ekkor a 85.99 lejes bon is nyerõ, emellé kihúznak egy dátumot is az elõzõ hónapból, a kettõt összevetve az a kasszabon lesz a nyerõ, amelyen a kisorolt összeg és a kihúzott dátum is szerepel. Egy személy akár többször is nyerhet egy húzáson, 1200, de akár egymillió új lejt is. Az elsõ húzásra július elsõ vasárnapján kerül sor, a nyertesnek, a sorsolás napjától számítva harminc nap áll rendelkezésére, hogy nyertes, eredeti kasszabonját eljuttassa az állami adóhivatal (ANAF) bármely kirendeltségéhez, ügynökségéhez, a húzást minden hónapban megismétlik.
Az új kormányrendeletet ismertetve dr. Bán István, a baróti pénzügyi hivatal vezetõje többször kihangsúlyozta: március elsejétõl a vásárlók nem kötelesek fizetni a vásárolt termék után, ha nem kapnak kasszabont, de a kocsmákban, vendéglõkben, éttermekben sem kell fizetni abban az esetben, ha a fogyasztás ellenértékét nem kapja oda blokk formájában a fogyasztó, ha kéri. Bán személy szerint nem tartja rossz ötletnek a minisztérium eme húzását, a “nyugtalottó” bevezetését. Ez nemcsak a feketegazdaság kifehérítéséhez, hanem a vállalkozások közti egészséges versenyhelyzet megteremtéséhez vezethet.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 909. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.