Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.01.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 908. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.01.30. Magazin

Túra a bodvaji kohóhoz

Vasárnap, január 25-én a Baróti Gaál Mózes Iskola tanítványai egy gyalogtúrán vettek részt. A túra kiindulópontja a bodvaji kohó elõtti tér volt, ahová az iskola autóbuszával érkeztünk.
A megérkezésünk után Cristian Claudiu földrajz szakos tanár röviden ismertette a hely történelmi jelentõségét.
Túravezetõnk, aki az útvonaltervet is ajánlotta, a VIII.D. osztályos Nagy Gellért volt, a hely nagyszerû ismerõje. Õ az iskola Zöld Kalandok nevû csoportjának tagja, akárcsak a többi résztvevõ diák. Vezetésével elõször a Fenyõs patak mentén felfele indultunk el. Megálltunk a Veres János nevezetû borvízforrás mellett, ahol Gellért mesélt a borvízforrás kialakításáról.
Ezt követõen meglátogattunk egy vadetetõt. Menetközben, valamint az etetõ környékén vizsgáltuk a vadnyomokat. Találtunk: medve, farkas, õz és nagyon sok szarvas és vaddisznó nyomot.
Utunk tovább a Györgykovács-i részre vezetett, ahol megnéztük volna Benedek Elek feredõjét, de sajnos a borvízforrásokon kívül semmit sem találtunk. Kis pihenõ után elindultunk a kutatóárkok felé, ahol az Ércesi borvizek is erednek.
Itt Cristian tanár úr elmondta, hogy hogyan jönnek létre a természetes borvízforrások, és ez az Ércesi borvízre is igaz, csak ebben az esetben az emberi tevékenység még megsegítette a létrejöttüket.
Ezután megkerestük a Bodvaj-i temetõt, ahol a Bodvaj Egyesület által újraírt sírköveket böngésztük, itt a tanár úr újra tartott egy rövid történelmi ismertetõt.
Egy medve lábnyomait követve ezután leereszkedtünk a patakhoz, és átkeltünk a pallóként fungáló fatörzsön. Majd felmentünk az erdészházba, ahol már Nagy Gábor vadõr jóvoltából meleg fogadott. Kiderült, hogy a ház a hajdani bodvaji katolikus templom helyén van, és fölötte a völgyben található a Dobostorta opál lelõhely. Errõl Claudiu tanár úr rövid elõadást tartott, elmagyarázta hogyan keletkezik a Dobostorta opál.
Elfogyasztottuk a megmaradt élelmet is, kioltottuk a tüzet, majd elindultunk hazafele, de még mielõtt felültünk volna az autóbuszra, sor került egy hógolyózásra is.
Köszönjük a segítségét a kisbaconi Nagy családnak, Cristian Claudiu tanár úrnak és természetesen a Baróti Gaál Mózes Iskolának.
Máthé Sándor-Zoltán, a túra szervezõje
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 908. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.