Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.01.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 908. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.01.30. Közélet

Csak dolgozni ne kelljen!

ALBERT EGON A tavalyi államelnökválasztási kampány elõestéjén országszerte osztogatta a kormány az élelmiszerjegyeket, az arra rászoruló- vagy kevésbé rászorulók számára. Ám volt egy bökkenõ, legalábbis az Erdõvidéken is szétszórt jegyekkel kapcsolatosan, jegy volt, de az uniós csomagoknak híre-hamva sem. Kiderült az is, hogy a helyi illetékes szervek errõl az egész “kampányakcióról” semmit sem tudtak, de mégis õk lettek a bûnbakok, amiért a baróti népnek nem osztották ki azt, ami nekik jár.
Január tizenkilencedikén aztán megérkezett az elsõ várva várt szállítmány, és elkezdõdött az élelmiszercsomag osztás körüli “ingyen cirkusz”. Mint általában ilyen alkalmakkor, mindig felszínre kerül, hogy tulajdonképpen ki a gazdag, és ki a szegény, s ha már valaki módos, akkor az miért kap csomagot, míg sok esetben a nicstelennek semmi-, vagy éppenséggel nagyon kevés jut.
A romániai szociális törvények alapján azonban, ha rajta vagy az úgynevezett listán - és a postástól élelmiszerjegyet is kaptál -, akkor jogosult vagy kivenni a csomagot, még akkor is, ha van mit a tejbe otthon aprítani. A többi már pofa kérdése. De hol is kezdõdik ebben a történetben a mókuskerék? Mert az rendben van, hogy kiosztották a csomagokat, de ez vajon segít-e azon a rétegen, akiknek valóban szánták, mert rá van utalva? Hiszen egyáltalán nem zsákbamacska, hogy a kapott élelmiszeradagokat nagyon sokan azon nyomban el is adják, az így kapott pénzt pedig pár nap alatt felélik a családok. Természetesen az a jobbik eset, ha felélik, az aggasztóbb az, amikor elviszi azt a pár lejt a játékgép, cigi, alkohol... Hogy meddig tart ki ez a kapott segély, errõl megoszlanak a vélemények, van aki azt mondja, egy öttagú család elélne belõle majdnem egy évig, (ha minden tagja megkapja az adagját), de hát az ember nem ehet örökké konzervet, meg málét. Vajon az effajta szociális intézkedések, vagy a romániai szociálpolitika valóban kínál alternatívát a hátrányos helyzetû egyénnek, családoknak, vagy ezzel is csupán látszatmegoldások mögé söprik az egyre inkább elmélyülõ nyomort? Ekként biztosítja az állam, polgárai számára, az esélyegyenlõséget? A létminimum alatt tengõdõk körében továbbra is nagyon nagy a szaporulat, mert bármennyire is tûnik abszurdnak, a gyerek egyre inkább jó befektetésnek számít. S ez a szemléletmód egyáltalán nem az így felnövõ jövõ generációinak “kedvez”, azonban van aki mégis nyer ebbõl. Nyer az a család, akinek nem számít, hogy hány gyereket szül az anya, az állami intézet majd felneveli, mikor “feleslegessé vált”, vagy ott a fegyház... Még mindig csak az “osztások” idejét éljük, közben szépen lassan megtanulunk állandóan csak várni, és várni a potyát, mert ma szinte mindenki csak kapni akar, csak dolgozni ne kelljen érte.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 908. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.