Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.01.23.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 907. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.01.23. Közélet

Belsõ vizsgálatot indít a rendõrség Vargyason

Hogyan érezzük magunkat biztonságban, ha a 112-es segélyhívószámra senki sem jött?! - tették fel
a kérdést az érintettek a vargyasi falugyûlésen

Az elsõ vargyasi falugyûlés “sikertelenségét” követõen, hiába gyûlt össze akkor körülbelül hetven ember, mivel a rendõrséget az összehívott találkozón senki nem képviselte, a falusiak, panaszukat így csak egymásnak és a polgármesternek mondhatták el.
Akkor úgy döntöttek, hogy még egy gyûlést hívnak össze. Csütörtökön tíz órára nagyjából ugyanannyi falusi jelent meg, mint két héttel ezelõtt, köztük az a Lázár Sándor, akinek lovait tavaly karácsony éjjelén lopták el a pajtából, mindmáig ismeretlen tettesek, s aki hiába hívta akkor a 112-es segélyhívó számot, egy rendõr sem szállt ki a helyszínre akkor frissiben.A gyûlésre ezúttal a rendõrség helyi és megyei képviselõi is megjelentek, köztük volt Stoenescu Silviu, a Kovászna Megyei Rendõrkapitányságtól, a Megyei Közrendészeti Hatóság (ATOP) részérõl Orbán Bara Gábor, Miret Radu és Csiki Gyula baróti rendõrbiztosok, valamint Biró János vargyasi rendõrbiztos. Stoenescu arról biztosította a károsultat, hogy ha a lovait nem is, de az elkövetõket biztosan kézre kerítik majd.


Mindenkinek igaza van, a tolvajnak is?!
Az ülésen megint felszínre kerültek a lakók sérelmei, akik mint mondották, nincsenek bizalommal a rendõrség iránt, nem értik, hogy miért nem lehet megbüntetni a tolvajokat, valamint mi lenne a megoldás arra, hogy véget vessenek a faluban a lopásoknak, a tilosban való legeltetéseknek.
A rendõrség részérõl pedig többször is elhangzott, ahhoz, hogy tudják végezni a dolgukat eredményesen, kell a helyi közösség támogatása is, a rendõrségnek pedig a közbiztonság fenntartása és a bûnmegelõzés a dolga, ám sokszor történik meg az, hogy hiába továbbítják a bûnügyi íratcsomót az ügyészségre, a bûnözõ megússza egy pénzbüntetéssel, amit legtöbbször ki sem fizet.


Minek akkor a 112-es hívószám?!
Az emberek, fõként akiktõl a lovakat ellopták, felháborodásuknak adtak hangot, amiért a rendõrség szerintük nem végezte megfelelõen a dolgát, amikor õk karácsony este a 112-es számot hívták.
Értelmezésük szerint, ha már lehet hívni ezt a számot, akkor aki szolgálatban van, az nem köteles teljesíteni feladatát?! Elhangzott az is, hogy valószínûleg a rendõrségtõl kártérítést is fognak kérni ezért a mulasztásért, mert az nem elégíti ki õket, hogy most valakit megbüntetnek, hiszen õk a kárral maradtak.

Biró János: A lólopás estéjén szolgálatban lévõ és feladatát elmulasztó rendõr a tettéért felelni fog

Belsõ vizsgálatot indít a rendõrség
Biró János vargyasi rendõrbiztos sajnálatát fejezte ki a szerencsétlen helyzetért, és hogy az ügy így alakult, elmondta, eljárás indul, a rendõrség belsõ vizsgálatot folytat, és aki hibázott, az felelni fog. A rendõrségen hárman teljesítenek szolgálatot, és mindenkinek felelõssége van.
Hasonlóan vélekedett az esetrõl Ilkei Ferenc polgármester is, aki elmondta, lehetõleg többé ilyesmi ne forduljon elõ, mert ennek tényleg lehetett volna akár komolyabb következménye. Belsõ kivizsgálás indítását szorgalmazta Stoenescu Silviu a Kovászna Megyei Rendõrség alfõnöke is.

Magunk módján szabjunk törvényt?!
Azzal kapcsolatosan, hogy kinek mi lenne a feladata, úgy rendõrnek, mint a polgárnak, kiderült, hogy bizony itt is akadnak gondok, és a felek bizony elbeszélnek egymás mellett. Az egyik vargyasi elmondta, volt olyan eset, hogy a maga módján szolgáltatott igazságot, ezért õt megbüntették.

Közösen kellene megoldani a problémákat
Az emberek kíváncsiak voltak arra is, hogy mi lett a másik esettel, amikor is druzsbát loptak az egyik gazdától. A rendõrség elmondta, az ügy kivizsgálás alatt van, még folyik a nyomozás.
Itt hangzott el Biró rendõrbiztos azon kijelentése, hogy mindenki nyomozási eredményt vár, ám a szemtanuk mindig csak egy-két hónap, akár évek múltán állnak elõ az információval. A rendõrség egymagában nem elég az effajta lopásoknál, ha az emberek, a közösség nem segít, senki nem akar felelõsséget vállalni. Ez a tilosban való legeltetésnél is számtalanszor bebizonyosodott, tanu nincsen, jegyzõkönyvet senki nem akar aláírni. Olyan is volt, amikor a gazda területén tilosban legeltettek, a rendõrség amikor elment a gazdához, hogy értesítse a dologról, õ azt mondta, hogy odaadta a területet. Így nem lehet. Mi sem azért vagyunk csak, hogy felvegyük a fizetést – fogalmazott.
Ilkei elmondta azt is, hogy az éjjeli õrtõl ne várja senki, hogy a falu határát is lejárja, neki a községen belül kell szolgálatot teljesítenie. Természetesen arra törvény van, hogy a falu és a hozzá tartozó területek megvédése ránk is tartozik, a rendõrség bevonásával.

“Itt nem a bátorsággal van a gond”
Az ülésen az egyik vargyasi fiatal is szót kért, aki a hangoztatott erõdemonstrációról kifejtette véleményét: Bizony, a népben bátorság volt eleinte, nem egyszer mentek, és tettek az igazságért, de soha nem történt semmi. Mert sajnos megoldás az nincs, ezért mennek el a fiatalok, azért hagyunk fel a mezõgazdasággal, mert nem látjuk a megoldást, a beszéd csak folyik, de nincs eredmény, jobb, ha abbahagyja az ember.
Egyértelmûvé vált az is, hogy a pénzbüntetés itt semmit nem ér, hiszen eddig 150 ezer lejes büntetés van felhalmozva, de ezt senki nem tudja behajtani Vargyason, és ez a helyi költségvetést terheli.

A megoldás: A térfigyelõ kamera?
A gyûlésen felvetõdött az infrás térfigyelõ kamerák, valamint egy mozgó kamera elhelyezésének ötlete is, Ilkei Ferenc elöljáró elmondta, jelen pillanatban ott tartanak, hogy két szakcégtõl is árajánlatot kértek, nyolc kamera felszerelésére kértek ajánlatot, egyelõre drasztikus a kamerák ára, ami összesen negyvenezer lej, amíg nincs a községnek költségvetése, addig csak alkudozni próbálnak, hátha sikerül olcsóbban megvásárolni ezeket a kellékeket, reméli, hogy minél hamarabb be tudják szerezni ezt - erre ígéretet is tett, hogy megvalósítják: “Ha azt mondtam, hogy kamera lesz, akkor kamera lesz!”
Az effajta intézkedésekben látja a jövõt a megyei rendõrkapitány is, aki elmondta, muszáj haladni a korral, és a bûnözés visszaszorítására ezt a modern eszközt kell bevetni. A megye bejáratának több pontján, és több községben, faluban szereltek be hasonló kamerákat, és pozítiv eredményeket tapasztaltak.
Ezt a megállapítást támasztotta alá Orbán Barra Gábor is, aki szintén elmondta a térfigyelõ kamerarendszerek elõnyét. Sajnos Barót környékére nem sikerült ilyen kamerát beszerelni, mert nem volt lehetõség rá, mivel nem találtak megfelelõ energiaforrást eddig, és így a beszerelés nagyon költséges lenne.

Stoenescu Silviu a térfigyelõ, éjjellátó kamerák felszerelését javasolja<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 907. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.