Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.01.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 906. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.01.16. Magazin

Lesz-e új választási törvény?

Szerdán összeült az a bizottság, amely a létezõ választási törvényeket módosító vagy helyettesítõ törvény-tervezetet kell kidolgozza.
Elsõ ülésén a bizottság elfogadta saját szabályzatát, melynek értelmében az alapelvekrõl a bizottság tagságának kétharmadával lehet dönteni, illetve amennyiben ez az elsõ ülésen nem történik meg, az összlétszám több mint felével. A bizottság ugyanakkor megegyezett abban is, hogy választási törvényenként mely alapelvekrõl kell e szavazat-többséggel dönteni. Ilyen alapelvek a választási rendszer kiválasztása, a választási névjegyzékek összeállítása, a választási küszöbök, a nem állandó lakhelyükön tartózkodók választási jogosultsága különbözõ választási típusokban.
Választási törvény-módosító javaslatokat vagy új törvénytervezeteket képviselõk vagy szenátorok illetve a civil társadalom képviselõi február 15-ig nyújthatnak be a bizottsághoz.
A bizottság következõ ülése hétfõn lesz. Amint az az eljárásból kiderül, akár helyhatósági, akár parlamenti választásról van szó, akár a levelezés útján vagy elektronikusan való szavazásról a különbözõ típusú választásokon, nagyjából konszenzusra van szükség ahhoz, hogy bármely kérdésben a jelenlegi szabályozások módosuljanak vagy más kerüljön helyükre. Az a kérdés tehát, hogy sikerül-e néhány hónap alatt létrehozni a politikai egyetértést e kérdésekben.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 906. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.