Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2015.01.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 906. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2015.01.16. Közélet

Észbe kapott a városi tanács?

A bibarcfalvi fürdõ, továbbra is elhagyatottan...    

A.E.Tavaly nyáron nagy visszhangot keltett az a hír, miszerint a felhalmozott adósságok miatt, árverés alá került a város felsõ felében levõ “Keleti”-tónak a város tulajdonában levõ kétharmad része, valamint a bibarcfalvi borvízfürdõ. A tó ilyen módon való elárverezése nagy felháborodást váltott ki az erdõvidéki horgászok körében, különösen a tavaly több mint négyszáz tagot számláló Rika Sporthorgász Egyesületnél, akik évek óta, hogy igényt tartottak volna a tófelületre. A bibarcfalvi fürdõ kalapács alá való bocsájtása pedig egy egész faluközösséget mozgatott meg, a bibarcfalviak feltett szándéka, hogy az egykor szebb napokat megélt fürdõt ne engedjék idegen kézre. Ezért a helyi közbirtokosság nyár végén megszavazta, hogy beszáll a licitbe, azóta azonban az ügy körül csend honolt, egészen a múlt hétig...

A legutóbbi ülésén a baróti tanács közvagyonba vette a Keleti-tó közvetlen közelébe levõ utat, ami Barót városát köti össze Kicsi-Bodossal, valamint a tó vizét levezetõ csatornarendszert. Erre a lépésre azért volt szükség, mert a szóban forgó út nem képezhet magántulajdont, ezért kell az egészet közvagyonba venni, mi több, nem eladható olyan terület, amelyen közút megy át. Ez a lépés az eladási jegyzõkönyv megsemmisítésére irányuló perben játszhat majd szerepet.
Az ülésen jelen volt Marian István is, aki a baróti Rika Sporthorgász Egyesületet képviselte, aki a tanács elõtt ismét felvetette azon szándékát, hogy az egyesület bérbe venné a tavat, ám most sem jutott sokra, mindamellett, hogy többször is elmondta a tanácsosoknak, hogy a tó rehabilitására és mûködtetésére kész terveik vannak, mi több, három év alatt közel 30 ezer lejt fektetnének be, ez a pénzösszeg az egyesület bankszámláján is van, aminek meglétét bizonyította is Marian.
“Mi nem magunknak akarunk befektetni, hanem a városnak akarunk jót ezzel, egyáltalán nem vagyunk az ellen, hogy oda szabadidõközpont épüljön, sõt, hiszen itt nyáron egy normális strandolási lehetõség sincs, télen pedig korcsolyapálya sincsen” - érvelt.
A szavazás elõtt kiderült, Nagy István, az MPP frakcióvezetõje csak akkor hajlandó a tanácshatározat mellett szavazni, ha a bibarcfalvi fürdõt is beteszik a közvagyonba. Ebbe a többséggel bíró RMDSZ frakció belement, így a határozatot egyöntetûen elfogadták.
A kialakult helyzetrõl Lázár-Kiss Barna polgármestert kérdeztük, aki elmondta, az útnak a közvagyonba tételével nincs semmi gond, a bibarcfalvi fürdõnél azonban más a helyzet. Honnan vesz õ most elõ négyszázezer lejt, - ennyivel tartozik a város Sigapressnek -, amikor idén húszmilliárd régi lej körüli csak a Szabadság tér leaszfaltozása? “Azzal, hogy közvagyonba tettük a fürdõt az MPP javaslatára, tulajdonképpen azt akadályoztuk meg, hogy a bibarcfalvi közbirtokosság megtudja vásárolni azt, most áll ott az egész ki tudja meddig kihasználhatatlanul. Ennek pedig egyáltalán nem örvendek” - fejtette ki véleményét.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 906. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.