Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.12.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 903. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.12.19. Magazin

Nagyon fontos, hogy figyeljünk egymásra

Közöttünk élnek, ismert, vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. Dr. Dienes Judit öt éve a baróti mentõállomás orvosa. Munkája révén is folyamatosan segíti az embereket, ezért létrehozta Baróton a Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezetét, hogy még többet tehessen a környezetében élõkért. A jelenleg gyereknevelési szabadságon levõ doktornõvel a nemrég zajló akciójukról és céljaikról érdeklõdtünk.


- Mióta tevékenykedik a Máltai Szeretetszolgálat Baróton?


- Március vége április eleje óta, amikor megalakult itt is. Úgy történt, hogy én már öt éve, hogy a Máltánál segítkezek Szentgyörgyön, aztán jött az ötlet, hogy lehetne valamit kezdeni itt is, s akkor márciusban lett egy közgyûlés, amikor megalakult a szervezet. Lényegében ekkor még egyedül voltam, s akkor elkezdtem toborozni fiatalokat, és most már jó sokan vagyunk, kb. 10-11 fiatal rendszeresen jár az alkalmakra. Székhelyünk most alakul még pár napja, lényegében egyháznál, iskolánál, ahol befogadtak a szervezésbe, ott próbáltunk megismerkedni egymással. Hangsúlyt fektettem arra, hogy legyen egy elsõsegélyes csapat, ebben látom a jövõt, hogy a fiatalok tanuljanak meg elsõsegélynyújtást adni, és arra, hogy kicsit felkészüljenek az ilyen tevékenységekre, hogy mit jelent pl. segítséget nyújtani másoknak, idõsekre, gyerekekre, fogyatékosokra odafigyelni, hogy kell bánni velük. Próbáltam a lelki oldalát is megerõsíteni.


- Milyen tevékenységeik voltak ez a rövid idõ alatt?


- Rövid idõ azt jelenti, hogy igazából szeptember 15-tõl vagyunk aktívabbak, addig gyereknevelés volt, úgyhogy kihagytam ezt az idõszakot, de utána már beindult. Lelki gyakorlatokat tartottunk, elsõsegélynyújtást tanítottam a fiataloknak, s most pont ez az idõszak szerintem alkalmas volt arra, hogy mások is megismerjenek.


- Ön orvos, van tapasztalata arról, hogy mennyire fontos tanítani az elsõsegélynyújtást.


- Én az iskolában már második éve, hogy az Iskola másként program keretében tanítok fiataloknak elsõsegélynyújtást. A Málta megalakulásával, mivel most terem is lesz, akik igényt tartanak, azoknak tudok biztosítani elsõsegélynyújtás oktatást. Arra gondoltam, hogy az igénylõket figyelembe véve, havonta egy alkalommal tanítanék elsõsegélyt. Erre szükség van, én tapasztaltam, fõleg, hogy Barót szerintem Kovászna megyének a szíve, mert akárhova mész, 50 km a távolság, ez elég nagy távolság, és az emberek kell hogy tudják azt, hogy mit tegyünk akkor, mikor ott van az alkalom, hogy ne riadjunk meg tõle, ne hátráljunk meg, ne azt csináljuk, hogy kivisszük a levegõre a beteget. Ennek már volt egy figyelmeztetõje, mikor volt az orvosi napok, akkor errõl beszéltem, azért lett is eredménye. Barót Kovászna megye szintjén rekordot dönt a sikeres újraélesztéssel, ez statisztika, úgyhogy Szentgyörgy, Kézdivásárhely, Bodzaforduló, Kovászna, és Barót közül Barótnak volt a legtöbb sikeres újraélesztése, úgy, hogy még most is élnek a betegek. Ez a kollégáknak is köszönhetõ, de olyan embereknek is, akik részt vettek a képzésen, és tudták, hogy mit csináljanak.


- Nemrég karácsonyi gyûjtési akciót szerveztek.


- Két akció van, az egyik az, hogy hátrányos helyzetû gyerekeknek igyekszünk játékokat gyûjteni, ez lejárt december 6-án, de ha valaki még akarja, gondolom a Mûvelõdési Házhoz beadhatja, játékokat, adományokat. Ezeket nemsokára az önkormányzat segítségével kiosztjuk, mert nekik van nyilvántartásuk arról, hogy kiknek lehet eljuttatni. A másik az, hogy a speciális gyerekekkel foglalkozó Napsugár óvodától megkerestek egy alkalommal, meghívtak hozzájuk, és rákérdeztek, hogy valamiben tudnánk-e nekik segíteni. Náluk már rég nem volt sem festve, sem parkettázva, bútorok is olyanok amilyenek, ezért úgy döntöttünk, hogy segítünk. Elõször úgy gondoltuk, hogy megpróbáljuk a német segítõk segítségét kérni, mivel van egy baráti kapcsolatunk a németekkel, s akkor azt mondtam, hogy legyen valami, amit Barót is tesz ezért a közösségért, és akkor kitaláltuk, hogy adománygyûjtést szervezünk a Napsugár Óvoda számára. Az adományokból parkettázást, és ami a fontosabb, elvégezzük. Vannak már önkéntesek, akik ezt a munkálatot elvégzik, lényegében arra törekszünk, hogy a megfelelõ mennyiségû anyagi szükségletet beszerezzük. Részben várjuk, ha cégek is szeretnének adományozni, festéket, vagy bármit szívesen fogadunk, ami használható, nem feltétlenül törekszünk mi az anyagiak gyûjtésére. Majd januárban kerülne sor egy hétvégén a munkálat elvégzésére.


- Honnan kerültek önkéntesek?


- Az iskolából, reklámoztam is, vannak kollégáim, akik már rég akartak Máltáskodni, fiatalok, úgyhogy õk is besegítenek, vannak nõvérek is, orvos is, önkéntesek, úgyhogy szerintem ez jó, tényleg lelkes csapat van.


- Milyen céljaik vannak még az elkövetkezendõben?


- A Málta Szeretetszolgálatnak (vagyis ez inkább segélyszolgálat románból fordítva) országos szintû céljai is vannak, de itt Baróton helyi szinten, én kitûztem, hogy minden évben Adventkor bármely intézménynek, ahol szükség van, gyûjtést szervezünk, és megoldjuk azokat a hiányosságokat, melyekkel küszködnek. Majd ha segélyeket hoznak, azokat szétosztjuk hátrányos helyzetû embereknek, ez a másik dolog, és az, hogy bizonyos rendezvényeken ott legyünk, pl. Barót Napokon az elsõsegélyes csapat ha kialakul, és el tudjuk vállalni, hogy sátrat húzunk, és ezt a részét megoldjuk. Lényegében azt szeretnénk, hogy közelebb kerüljünk emberekhez, és nemcsak fiatalokat, hanem közép, és idõsebb korosztályt is szívesen várunk, minden korosztálynak meg lehet találni a feladatkörét, ez így mûködik Szentgyörgyön is, nemcsak fiatalok vannak, hanem több generáció. Lényegében az a célom, hogy összefogjam, összetartsam az embereket, s hogy egymásra is odafigyeljünk, ez nagyon fontos dolog.


- Hogy lehet kapcsolatba lépni Önökkel?


- Most már lesz székhely, állítólag az Inkubátorházban kapunk egy termet, valószínû, mikor ez kialakul, akkor még értesítjük az embereket, hogy hol van, és milyen programmal dolgozunk. Mindenképpen az önkormányzattal tartanánk a kapcsolatot, mert õk tudják, hogy ki milyen hiányosságokkal bír, hogy lehessen segíteni. Ez nem pénzen alapuló dolog, hanem hogy segíteni tudjunk hátrányos helyzetû embereket. A Máltai Szeretszolgálatnak az egyik erõssége, hogy felkarol olyan intézményeket, akik fogyatékosokkal, mozgássérültekkel, idõsekkel foglalkoznak. Sokszor nem anyagilag, de segítséggel, összefogással meglátogatják az öregotthonokat, árvaházakat. Fontos, hogy a fiatalok valahova tartozzanak, és ha úgy van, akkor tanuljanak is valamit, céljuk is lesz, és a szabadidejûket nem fölöslegesen töltik el, és az a lényeg, hogy megkedveltessem velük ezt a részt is.
Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 903. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.