Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.04.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 609. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.04.17. MűvelődésHõsök, visszaemlékezések – Bölön   2. rész
 A második világháború bölöni áldozatainak névsora a helyi múzeum adatai szerint: Árpa Ferenc, Árpa Sándor, Barabás Sándor, Bedõ Béla, Bedõ Sándor, Bíró Ferenc, Bíró Miklós, Boda Gyula, Boda László, Both Lajos, Gazdag Ferenc, Gyenge Ferenc, Kisgyörgy Sándor, Kisgyörgy Márton, Kisgyörgy Tamás, Kurta András, Mikó Ferenc, Molnár János, Nagy András, Nagy Ferenc, Nagy Gyula, Németh Áron, Pál István, Pál Lajos, Pál Miklós, Puscas David, Szabó Ferenc, Szabó Géza, Szabó István, Szabó Sámuel, id. Szabó Tamás, Szabó Tamás, Szentpáli Béla, Szentpáli József, Szõcs János, Tálas Ferenc, Tamási Béla, id. Uzoni Imre, Uzoni János, Uzoni Sámuel, Vajda Albert, Vajda Dénes, Vajda Ferenc, Vajda György, Vajda Imre, Vajda Sándor, Vajna Sándor, Zsombori Áron.
“Közdtudott vót, hogy a puha fa, könyv, papír véd. Hát adtak nekem es, s nemcsak nekem olyan könyvkalendárium félét, rendes könyvkalendáriumot, s hát én bétettem ide ne a mejem megé. S az ott vót amikor átalvizsgáltak, há nem vették ki azt a kalendáriumot. Nem es foglalkoztak avval. Amikor béérkeztem a gyûjtõtáborba, akkor az Antonescu gárdája, valamint a hogy es mondjam Cornel Vadim, Teodor csapatja, nagy csorók. Hát akkor amikor béjöttünk levetkeztettek teljesen, s megkapták nálam azt a kalendáriumot. Legelsõ lapon volt Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, na s akkor a másik lapokon voltak a más nagy tábornokok, a Nagybaczoni Nagy Vilmos, arról hallottak-e? Na az volt a hadügyminiszter, s tábornokok. Akkor Dálnoky Veress Lajos, s Miklós Béla, ez a kettõ ugye erdélyiek vótak, s magasrangú tisztek. S akkor ezek azt a papírt, most egyetlenegy fogam van, de akkor 32 vót, azokot a képököt mind megetették velem. Mind az egészet, ezek a mocskos tisztek. Akkor még két oldalbordámot es bérugódták. Osztáng akkor tõtt-múlt az idõ, s akkor jött egy olyan rendelet, hogy amelyiket az orosz fogott el, azt keresztülvitték Kisinyóba, akkor Kisinyó még az oroszé vót, nem Új-Moldováé vót. S akkor Kisinyóból engedtek 39 kilóson, nem vótam nagy ember, de 75-ig úgy elértem, nem mondom, hogy 100 kiló vótam, s akkor 39 kilós koromban eleresztettek 17-et. 1945. július 14-én szabadultam. S akkor még az útközbe es haltak meg. Így aztán megszabadultam a paradicsomból, de a paradicsomból elég vót még egy nap es az orosz paradicsomból, ez biztos.
Dobricza Tamás (sz. 1919.) visszaemlékezéseibõl


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 609. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.