Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.12.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 903. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.12.19. Magazin

Karácsonyra, remélem, hazajön a fiam

Valamikor gyermekkoromban hallottam egy akkori idõs nénitõl, karácsony elõtt, amikor a fiáról mesélt. A történet a világháború utánra tevõdhetne, amikor az édesanyák várták haza fogságba esett fiúkat vagy férjüket. Már több év eltelt a háború után, de még sok édesanyának nem tért volt haza sem a fia, sem a férje. De ennek a néninek már csak a fia kellett volna, hazajöjjön.
A férje hamarabb hazaérkezett. Vigasztalták egymást a szülõk, ne búsulj kedves párom, hamarosan haza fog jönni a fiúnk is. Jó híreket hallottam a minap is, a szomszéd faluba egy páran már hazaérkeztek. Elég rossz állapotban voltak mind, az orvosok próbálják kikezelni õket.
Nem lehetett valami jó sorsuk, mert milyen is legyen a fogságban, ahol a legfontosabb, az élelem, nincs biztosítva a fogvatartottaknak. S amit adnak, az is minõségileg a leggyengébb.
Ezek az emberek mondták, hogy most már általános felszabadítás van szovjetországban, mert sok felölrõl jönnek sokan, hazafelé a szabadult katonák. Így mesélte akkor az idõs néni, de akkor a fogságból hazatért fia már nem élt, nem bírta egészséggel a fogságban kiállt szenvedések miatt.
A néni, akkor már belenyugodott a fia elvesztésébe, de ahogy mondta akkor nekem: fiam, mintha Karácsony felé még mindig, mintha várnám haza a fiamat, pedig már tíz esztendeje annak, hogy meghalt.
Karácsony Ünnepe felé a szülõk, mi, akik valamikor gyermekek voltunk, várjuk haza gyermekeinket, akik valahol itt az országban vannak egyetemen, más iskolában, vagy már dolgoznak a szülõföldtõl távol, vagy netán külföldön. Mert mitévõk is legyenek, ha itthon nincs semmi munkalehetõség, de még remény sincs arra, hogy a közeljövõben valami változzon.
Engem, minket is vártak drága jó szüleink Karácsonyra haza. A diákság el volt engedve szünidõre, a szent ünnepekre, hogy mindenki otthon tölthesse szeretteivel az ünnepeket. A disznóvágás is el volt halasztva addigra, amire a diák hazaérkezett, s már jó elõre a mészáros meg volt fogadva, meghagyva neki, hogy ne szegõdjön másfelé arra a napra, mert biztos az akció. Az ünnepek örömet hoztak úgy szülõnek, mint gyermeknek egyaránt. S ez így ment évrõl-évre. Aztán a gyermekek felnõttek, már nem iskolába jártak, hanem dolgozni kezdtek, kezdtünk, s próbáltunk megállni a saját lábunkon. Szülõk lettünk mi is, pedig most valánk gyermekek. S sokan már nagyszülõk is.
Most már mi is várjuk haza fiainkat, leányainkat, akik külföldön, ahogy manapság mondják: németben, hollandban vagy belgáknál, svájciaknál, svédeknél, norvégoknál stb. s még hol a nagyvilágban vannak megélhetést keresni, hogy a Karácsonyi Ünnepeket legalább együtt tölthessük velük. Hiába emlegetjük, hogy kínlódhattunk, mint szülõk, hogy a gyermekeinknek jobb sorsa legyen, mint amilyen nekünk volt, ha ez a híres demokrácia ide juttatott.
De a remény nem hal ki belõlünk, s talán megérjük mindnyájan, de ha mi nem is, legalább fiaink, lányaink, unokáink, hogy legyen egy szép, jobb jövõ, megélhetés itt a szülõföldön, Székelyországban. Ne kelljen innen senkinek elvándorolni, munkát keresni.
Szeretettel várunk haza a külországokból, kedves, szeretett fiaink és leányaink a Karácsonyi Ünnepekre. Legyen mindnyájunknak, székelyeknek, magyaroknak, románoknak, más nemzetiségûeknek, kitartó kedves olvasóinknak, a munkája mellett kitartó, tisztelt Szerkesztõségnek, az Erdõvidék hetilap megtartóinak, fenntartóinak, s mindenkinek Boldog Karácsonya.
Egyed Béla, gépészmérnök
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 903. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.