Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.12.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 902. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.12.12. Közélet

Az óra ketyeg...

ALBERT EGON Eléggé negatív megítélést kap az utóbbi hónapokban a helyi vezetõink által Erdõvidék központjának is titulált Barót városa. A nálunk is népszerû közösségi oldalon naponta jelennek meg bejegyzések, amelyek, a nem éppen normális, 21. századi város képét és hangulatát festik le, idevalósinak és idegennek egyaránt.
Valljuk be, sokak felháborodása jogos, függetlenül attól, hogy a bejegyzõ személye mögött van-e politikai indíttatás, sugallat, személyes ambíció, sérelem. Az, amit a nyáron elõre lehetett látni, az bekövetkezett, vagyis a téli hónapok valóban Isten verésének számítanak, ha az ember a város külsõ negyedében, akár gyalogosan, akár autóval szeretne közlekedni. Most nálunk tényleg a lószekér, meg a gumicsizma a menõ, másképp vagy nyakig lucskos, sáros lesz a járókelõ, s kár a cipõért, vagy az autójának a felfüggesztése adja meg magát.
S ennek az állapotnak a jelenlegi idõ sem kedvez, így teljes hosszában-széltében a városra szakadt a több hónapos, éves, csõvezetés minden rákfenéje. A kérdés az, hogy ezt meddig lehet bírni cérnával? Mert vérlázító az, ami a Rózsák terén, az 1 December, és a Béke utcán úgymond lefolyik... A sár, és a latyakos, ragadós sárga lé mellett egyre több döglött kutyáról érkezik hír, hogy itt is, ott is valamitõl hullanak, mint a legyek, s mivel van bõven belõlük, ezért a probléma eléggé nagy feltûnést és felháborodást keltett, nemcsak az elfogult állatvédõkben, hanem az állatokat józanul megítélõk körében is. Hogy e mögött mi rejlik, senki sem tudja pontosan, csupán találgatásokkal találja szemben magát az ember. Mondjuk nem ártana, ha valamely illetékes szerv ebben végre valahára állást is foglalna, annál inkább, mert Baróton ugye, van kutyamenhely is, aminek valós léte, remélhetõleg nem merült ki egy áprilisi tréfában. A normalitások mezsgyéjén haladva, az lenne a humánus, ha a kóbor kutyákat végre törvényes keretek között eltakarítaná a városból az, akinek ez lenne a feladata, véget vetve ennek a mérgezéses kálváriának. De hol vagyunk mi a normalitástól, akkor, amikor egyre inkább a szélsõségek fele haladunk, s csak remélni lehet, hogy egyszer eljön az ideje annak is, amikor reggelente a kilyuggatott úttestre - jó esetben(!) - a köveket lapátoló, tömegbe verõdött szociális munkások helyett, olyan körülmények fogadják az adófizetõt, ami egy városhoz méltó. Amikor nem kell salapétába és gumicsizmába öltözni, amikor nem látunk falkákba verõdött kóbor ebeket minden utcasarkon. Mert feltételezhetõen az itteniek többsége nem egy fusztrált, lepusztult, gettósodó városban akarna élni, fõleg a fiatalság nem! Az óra ketyeg, a jövõ esztendõben pedig eldõl: Tovább fõvünk keserû levünkben, vagy végre kezdi levetkõzni a város ezt a nyomorúságos gúnyát immáron magáról?
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 902. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.