Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.04.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 609. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.04.17. Közélet

Nem elég a pénz az iskoláknak
 Gondolkodás nélkül, parancsra szavaztak a tételesen elõ nem terjesztett költségvetési tanácshatározat-tervezet mellett a baróti helyi tanács MPP-s tagjai, habár van véleményük. A város egy éves költségvetésére csupán az ülésen felolvasott számhalmazok egyvelegét hallgatván csakis a felelõsségtudat hiányában lehet rábólintani. Vajon Nagy István polgármester nem azt akarja, hogy ne legyen a városnak költségvetése, feloszlassa a tanácsot, és egyeduralmú fõ hitelutalványozóként diktálhasson, székelyudvarhelyi példára?!
 Közgazdászként nem azt mondom, hogy sok a Cimbora Óvodának a  37.190 lej, vagy a Hisszük, hogy fontosak egyesület három nevelõjének fizetésére 50.000 lej, hanem azt mondom, hogy kevés a Baróti Szabó Dávid Középiskolának az 59.500 lej, úgyszintén kevés a Gaál Mózes Általános Iskolának a 63.750 lej, amely fenntartása alatt 17 épület van. A Baróthoz tartozó 5 falu fejlesztésére semmi sem, de elõtanulmányra és megvalósíthatósági tanulmányra 323.005 lej volt elõirányozva. A közszállítási vállalatnak annyi összeget szánt a polgármester, amenynyibõl az új vízigazgató csak egy pompát tudna vásárolni. Az RMDSZ-frakció vezetõjével, Pál-Szilágyi Zoltánnal közösen egy költségvetés-módosító javaslatot tettünk, amelyrõl két alkalommal is értesítettem a kormánymegbízottat. A több mint 200 alkalmazott mellett van 29 betöltetlen állás is, ezek kifizetési értéke több mint 4 milliárd régi lej, megtalálható a költségvetés-tervezetben, ez a tétel nagyobb háromszor, mint amennyi elõ van terjesztve a tanintézményekre összesen. Eszembe jut az „átkos idõszak”,  amikor Ceausescu Elena-val az iskolákat és a fegyházakat látogatta, elõbbinél fejlesztésmegvonást, utóbbinál modernizálást rendelt el. Este Elena rákérdezett, miért  a fordított arány, a kondukátor csak annyit válaszolt: „Mi már többet diákok nem leszünk!” Nálunk a meglevõ városházát kellene manzárdosítani, hisz az alkalmazottak szinte egymás ölébe ülve dolgoznak.
A vízszolgáltató bujtatott támogatását több mint három tételben is fel lehet fedezni, de errõl csak annyit, hogy Nagy István polgármester beperelte a tanácsot, azért is mert nem szavazta meg a vízár emelést. Ezt a szolgáltatót neki az adófizetõk pénzén is, de ebben a formában fenn kell tartani, hisz stabil szavazóbázist jelent. A  Goscomnak Baróton, Köpecen, Olaszteleken és Vargyason több mint 3600 fogyasztója volt, azok után ebbõl fenntartotta magát. A tanácsülésen a polgármester kijelentette, hogy 1900 szerzõdéssel mûködik az új igazgatóság, tehát a többi háztartás nem fogyaszt vagy nem fizet? A polgármester szerint valóban azokat a személyeket kell büntetni, akik már most is fizetnek és becsületes adófizetõk?!
        Bán István,
 városi tanácsos, alpolgármester


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 609. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.