Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.12.05.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 901. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.12.05. Közélet

Fel lehet készülni a halálra? Hogyan?!

Az egyre inkább elidegenedõ világunkban, lassan a gyökértelenségbe merülünk   

A.E. Vannak dolgok az életünkben, melyekrõl nem igazán beszélünk, amolyan tabutémának számítanak, ezért inkább jobbnak látjuk elhallgatni, s ezzel azt hinni, hogy amirõl nem beszélünk, az nem is létezik, mit több, megoldottuk a problémát. Sokan így vagyunk a halállal, az elmúlással is, csak akkor veszünk tudomást róla, amikor valaki eltávozik közülünk, akit ismertünk, aki közel állt hozzánk, életünk egyik legmegrendítõbb pillanatához legtöbbször nem tudjuk hogyan kell viszonyulni, kezelni, felkészülni rá, vagy megoldani a problémát önmagunkban, embertársainkkal szemben.
A keddi Tortoma Önképzõ körnek a halál volt a témája, ahol Fancsal Zsolt magyarhermányi lelkipásztor mesélt a saját életében megélt megrázó és felkavaró tapasztalatairól, osztotta meg a közönséggel a halál fájdalmát, és a gyász stációit, valamint saját gondolatait a téma kapcsán. Dénes Kinga pszichológus pedig arra próbált rávilágítani, hogy mennyire fontos a halál feldolgozása az egyén számára, hogy miért szükséges a lelki segítség, az úgynevezett közös gyászfeldolgozás. Nyomatékosította, hogy bizony sok gyászoló ember számára az orvosi recepteknél mélyebb élményt és lelki megnyugvást adhatnak az ilyen találkozások, hiszen ebben az elszemélytelenedõ világban szükség van arra, hogy beszéljünk a halálról, a gyászról, az ebbõl fakadó problémáinkról.

Fancsal Zsolt:  “A halál nem más, mint amikor Isten áthelyez egyik kezébõl a másikba”

Amikor valaki meghal, tulajdonképpen nem azt siratjuk, aki eltávozott, hanem önmagunkat sajnáljuk - ez a realitás, bármilyen kegyetlenül is hangzik.
Fancsal Zsolt elmondta, többször tapasztalta a bölöni és a magyarhermányi szolgálatai kapcsán, hogy amikor a halál kerül szóba, akkor azt látja, hogy még mind a mai napig tabutémának számít a vidékünkön. Pedig elõbb vagy utóbb szembe kell nézni nemcsak felebarátunk, hanem saját magunk halálával is, igaz, sokáig azt gondoljuk magunkról, hogy örökké élni fogunk.
Amikor szembekerülünk a halállal, barmilyen formája legyen is, elkezdõdik egy folyamat bennünk, ami tulajdonképpen a lélek normális védekezése, ilyenkor jutunk el arra a szintre, hogy fellázzadunk a Teremtõre is. Fancsal Zsolt rávilágított arra is, hogy az Istennel való kapcsolatunk megbírja ezt a lázzadást, ne fojtsuk el magunkba, és ne tegyünk úgy, mintha minden rendben lenne. Hiszen Isten mindent tud, és mindent lát, ami bennünk zajlik, Isten a barátom, tehát akár össze is veszhetek vele.
Alap igazság az is, hogy ma a halálra nehezebben lehet felkészülni, hiszen ma már egy halott családtagot inkább kivisznek a hidegházba, mintsem otthon, családi környezetben ravataloznák fel. Nagyapáink idejében a halál az élet szerves része volt, és a halott nem volt teher, és a halál nem volt tabutéma, mert az emberek többsége a saját családja körében halt meg. Most pedig elõfordul, hogy egyedül, a kórházban, magára hagyatva, ahol nincs lelki segítség, támasz, hal meg az ember. Egy egész biznisz épült arra, hogy miként temessék el halottainkat, ám ebbõl az egészbõl lassan-lassan kiszorult Isten. A lelkipásztor személyes gyászában, elsõszülött gyereke korai halálakor tapasztalta meg, hogy mennyire zavaróak tudnak lenni az üres beszédek, a hangzatos mottók, az álszentkedés, egy néma ölelés sokszor minden földi szónál többet jelent.
Dénes Kinga is úgy látja, hogy itthon bizony tabuként kezelik a halál fogalmát. Pár héttel ezelõtt több helyi és megyei lapban meghirdették a gyászcsoportok indulását, de amíg például Sepsiszentgyörgyön beindult a folyamat, addig Erdõvidékrõl senki sem jelentkezett. A tavalyi tapasztalatok azt mutatják, hogy igenis szükség van ezekre a csoportokra, hiszen vannak személyek, akiknek a gyász feldolgozása nehezebben megy, számukra ez nagy segítség lehetne. Arra kell törekedjünk, hogy fel legyünk készülve a halálra, lelkileg rendbe kell tegyük magunkat, hogy békében tudjuk elegedni szeretteinket és önmagunkat a túlvilágnak - tanácsolták az elõadók.

Dénes Kinga: Az nem igaz, hogy amirõl nem beszélünk, az nem létezik - ilyen a halál is.

 
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 901. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.