Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.11.28.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 900. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.11.28. Magazin

A tapintatlan embertípus II. rész

Barátja nincs, rokonai sem kedvelik, és ha a gyakorlatban mégis van, annál rosszabb, mert nincs valódi kapcsolata. A másik emberrel való egyenlõséget nem vállalja. Privilégiumokra tart igényt, lábatlankodik. Önzõ, és önmagát a többi közül kiemeli. De arról, hogy ez tapintatlanság, sejtelme sincs. Tudja, hogy valami nincs rendben, de abban a tudatban van, hogy ennek nem õ az oka, hanem a többi. Addig azonban nem jut el, hogy be is lássa, ez éppen a tapintatlanság miatt van. Õ az érinthetetlen.
Minden bírálat igazságtalan lenne iránta, sõt, sértés, mert õ ezt úgy sem értené. Õt nem szabad leckéztetni, õ úgy érzi, hogy soha sem téved, sértõdötten, alattomos módon képes túljárni mindenkinek az eszén, csak hogy a kiagyalt terveit véghez vihesse, és mindenen felülkerekedjen. Valószínûleg határeset az emberi közösségben, mert társaságát nem sokan kedvelik és kevesen látogatják. A tapintatlanság minden esetben sértõ, éspedig nem személyesen valakit sért, hanem az együttélésben való megnyugvást sérti akkor, ha õ nincs elõnyben. A tapintatlan mindig megtalálja azt a módot, amivel a másik társát minél jobban megsértse.
Mindent jobban tud, mindenbe bele szól, még a körülötte élõk életébe is. Rájuk erõszakolná kigondolt terveit a környezetében élõkre is. Valahol ez neki imponál is, sõt élvezi, ha zavaró vagy kellemetlen helyzetbe hozza a másikat, talán örömét is leli benne. Aki mellette van, annak nincs magánélete, mert belebújik azok életébe. A tapintatlan emberek (a bunkók) nagy része nagyon is tisztában van vele, hogy másnak rossz érzést okoz a viselkedésével. Nyilván éppen ez a célja. Valószínûleg õ is rosszul érzi magát (van valamilyen lelki gubanca), és úgy próbálja meg csökkenteni a saját feszültségét, hogy másban is feszültséget kelt.
Amint valakit megbánthat a környezetében, õ megnyugszik egy kicsit, és a feszültséget felváltja benne a (kár)öröm a másik rosszérzése láttán. A tapintatlan mindenbe beledugja az orrát, mindenbe beleszól, õ mindent jobban tud, mint más. "Figyelmesen és gondosan, tudással és lelkiismeretesen, szüntelenül sebez és mérgez, feldúl, és nem tud mást, mint védekezni, elrejtõzni, panaszkodni, gyanúsítani, vádolni.
Õ nem téved soha, de akkor érzi jól magát, ha rombolja a környezetét. Az ilyen ember önzõ és magának való. A tapintatlan szinonimái: indiszkrét, faragatlan, modortalan, sértõ, tolakodó.
Figyeljünk oda önmagunk viselkedésére, ne legyünk tapintatlanok, alkalmatlankodók, inkább legyünk saját magunk bírái, legyünk figyelmesek, és tekintettel másokra is, minden körülményben, és akkor megtapasztaljuk, hogy embertársaink viszonyulása is barátibb lesz irántunk.

Összeállította: Antal Izabella
(forrásanyag: internet, szinonimaszotar.hu)
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 900. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.