Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.11.28.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 900. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.11.28. Magazin

Idõs bölcselet: Miért kell rohanni?!

Puskás Attila, az Alkonykor kötet szerzõje

A.E. 2006-2013 között a Háromszékben megjelent írásait gyûjtötte össze és formálta könyvvé Puskás Attila nyugalmazott tanár (Sepsiszentgyörgy) Alkonykor címmel, melyet Csáky Ernõ mérnök-tanár mutatta be a keddi Tortoma önképzõ körben, a baróti közönségnek.

A Baróton is bemutatott kötet három részre osztható: Alkonykor, Emberi lélek, Ki vagyok? Ez nem egy regény, fel kell osztani, akárcsak a Bibliát, és megfelelõ lelkiállapotban kell nekifogni az olvasásnak. Ez a könyv az öregkorról, az idõsödõ emberrõl szól, de a harmadik generáció kapcsolatáról is szó esik.
Csáky Ernõ hangsúlyozta, ez a könyv egyáltalán nem a pesszimizmusról szól, nem ezzel van tele, hanem megélt eseményekkel, ahol olyan egzisztenciális kérdések merülnek fel, mint: A miért kell rohanni?
Az 1956-os események után több év börtönre ítélt szerzõ nagyon jó emberismerõ, hiszen az élete során sokmindent megtapasztalt, amibõl szerre levonta a következtetéseket. Az így szerzett sok apró emlék, tapasztalat késztette arra a kérdésfeltevésre, hogy: Ki vagyok én? (Amikor minden pillanatban mások és mások vagyunk).
A könyv kitér a mostani oktatási rendszerre is, megemlítvén, hogy most a nevelés, mint olyan, talán fogalomként, de a gyakorlatban nem létezik. S ebben fontos szerepet játszik a tanár, aki ma már csak oktat, de nem nevel, köszönhetõ ez a túlhajszolt oktatási rendszernek is. A szerzõ a könyvrõl a következõket mondta: Születésünktõl kezdve nagyon sok minden meghatároz minket, többé-kevésbé rajtunk múlik, hogy mivé válunk, mi lesz belõlünk. A könyvben megtörtént hiteles történetek vannak, amely akár emberismeret szempontjából is fontos lehet.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 900. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.