Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.11.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 899. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.11.21. Közélet

Közel hárommillió eurót hívtak le a pályázók

A.E. Két és fél év tevékenységérõl számolt be múlt csütörtökön az Alutus Regio akciócsoport. A beszámolón kiderült, a Leader munkatársai sikeresen dolgoztak, ugyanis a megpályázható keretösszeg 80%-át lehívták. 58 pályázatot javasoltak támogatásra, amelybõl 55-el már alá is írták a szerzõdést. A legtöbb pályázat mezõgazdasági pályázat volt, itt ugyanis a pályázó elõre kapta meg a pénzösszeget. A legtöbb pályázatot benyújtó település Bardoc község volt.

Az elmúlt idõszak többé-kevésbé a térségfejlesztés jegyében zajlott - fogalmazott az egyesületi elnök Demeter János, kiemelve a civil szervezetek, és a helyi önkormányzatok szerepét, köszönetét fejezve ki mindazoknak, akik hittek az egészben, külön kiemelve az akciócsoportot, akik a fennálló nehézségek ellenére bele mertek fogni ebbe a történetbe.
Antal Esztilla ügyvezetõ igazgató szerint, Romániában sajnos nem az lett a Leader, ami eredetileg kellett volna legyen, de õk úgy döntöttek, hogy a számukra elõirányzott pénzt nem hagyják veszni, és majdnem hárommillió eurót tudtak a térség számára lehívni. Nagyon örvend annak, hogy ezek a pénzek itt a térségben maradtak - ez nagyon fontos szempont - fogalmazott. A gazdák mellett az erdõvidéki közbirtokosságok is aktívan bekapcsolódtak a pályázatírásba, õk is több sikeres pályázatot tettek le, számszerint 5-öt. A turisztikai intézkedések viszont nem voltak olyan sikeresek, mivel sok volt a protokoll, és rengeteg szûrõn kellett keresztül mennie a pályázatoknak. Remélhetõleg ez a következõ kiírásban változik majd. A jelenlevõk közül elsõként Balázsi Dénes, Bardoc község polgármestere szólalt fel, aki saját példájából kiindulva arra biztatott mindenkit, hogy pályázzon, s bár a folyamat nem egyszerû, de õ 2002-tõl a községbe 6,2 millió eurót hozott pályázatok útján. Hasonlóan vélekedett Sikó Imre, bölöni elöljáró, aki szerint nagyon jó, ha pénz jön a házhoz, õk egy fél kilométeres erdei útra tettek le sikeres pályázatot. Bihari Edömér nagyajtai polgármester egy útgyalut pályázott meg, melynek, elmondása szerint, nagy hasznát veszi a község majd.

Remélhetõleg nem zárult le itt a folyamat, és a jövõben is lesznek kiírások<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 899. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.