Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.11.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 899. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.11.21. Művelődés

Portrék picit másképp

Gyöngyõssy János történeti grafikus Székelyudvarhely

A.E. János Zsigmondtól egészen II. Rákóczi Ferencig, húsz darab erdélyi fejedelem portjéjából, valamint nyolc családi címerbõl nyílt kiállítás szerdán Erdõvidék Múzeumának Kászoni Gáspár termében. A képek Gyöngyössy János történeti grafikus alkotásai, a tárlat egész évben látogatható.

Gyöngyössy János, akinek a nevéhez többek között a székely kártya készítése és több vár és várkonstrukció illusztrálása fûzõdik, elmondta, az erdélyi fejedelmeket személy szerint nagyon tiszteli és felnéz rájuk, még akkor is, ha közülük némely elég ellentmondásos személyiség. A sorozat 4-5 évvel ezelõtt készült, a színes képek elkészítéséhez a korabeli pénzérméket vette alapul, mivel meglátása szerint ezek ábrázolják leghitelesebben az adott fejedelmet. A fejedelmek képei idõrendi sorrendben vannak kitéve, minden egyes kép alá rövid ismertetõ is került. Igazi unikátumnak számít a nyolc kézzel rajzolt családi címer, ami eddig egy kis kocsma falán díszelgett ismertetõ, terjesztõ jelleggel. A címerekkel kapcsolatosan a készítõ megjegyezte, egy picit népszerûbb megoldásokat alkalmazott, és egy-két helyen eltért a szigorú heraldikai szabályoktól, a szín árnyalásra vonatkozóan, mondhatni kompromisszumokat tett. A kiállítás az év hátralévõ részében megtekinthetõ lesz Erdõvidék Múzeumában.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 899. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.