Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.11.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 899. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.11.21. Művelődés

Nagy eseményekrõl miniatûrben  

A.E.Miniatûr ólomfigurák által imitált, eredeti környezetbe varázsolt 1849-es csatajelenet, valamint igazi festett ólomkatonákat, lovakat, ágyúkat, fegyvereket, zászlókat tekinthetett meg az érdeklõdõ kedden, a baróti Ifjúsági Ház egyik termében nyílt, Miniatûr történelem. Edély története az õskortól a második világháborúig elnevezésû kiállításon. A most felrakott terepasztal az 1849-es, július 2-i kökösi csatát mutatja be sajátosan.

Demeter László történész úgy véli, hogy ezzel a kiállítással Barótot be lehet jelölni hangsúlyosabban az erdélyi múzeumok térképén, hiszen olyan látványosságot hoztak itt létre, mely a maga nemében példa nélküli. Megemlítette azt is, hogy egy ilyen kiállítást nem egyszerû összehozni, nagyon költséges, a kiállított terepasztal egymillió nyolcszázezer forintba került, de egy olyan látványosságot kapunk érte cserébe, mely utánozhatatlan. Ha minden jól megy, akkor decemberre a bodvaji ágyúöntést is egy ilyen kisebb fajta diorámán elevenítenének fel. Szándékuk az, hogy évrõl-évre hozzátegyenek ehhez a kiállításhoz.
Bordi Zsigmond-Lóránd régész-történész a kökösi csatáról, az 1849-es július 2-5 kökösi eseményekrõl tartott bõvebb elõadást, amelyben Gál Sándor seregeinek vereségét vázolta fel, bemutatva azokat az okokat, amelyek az eprestetõi katasztrófához vezettek, ahol a székelyek hatszáz embert vesztettek az oroszokkal szemben. Mi több, július 2-án kap halálos sebet és hal meg a helyszínen Gábor Áron.

A magyarországi Homoki Gyula által megálmodott figurák (kb.2000 darab) sok érdeklõdõt vonzottak a diorámához<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 899. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.