Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.11.14.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 898. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.11.14. Közélet

dr. Máthé Csongor egyetemi adjunktus (Kolozsvár) meglátása szerint itthon a fejlesztési stratégiákat közösen kell kidolgozni

Erdõvidék gazdasági-társadalmi helyzetelemzése

A.E. Jõvõbe mutató, a jelen problémákat kielemzõ szakmai elõadást hallhattak kedden este a Tortoma önképzõ körben az érdeklõdõk, amely elsõsorban a környék elöljáróihoz, tanácsosaihoz, üzletembereihez, hivatali szakemberekhez szólt volna.
Távolmaradásuk azonban azt a következtetést engedi levonni, hogy Erdõvidék vezetõit vagy nem érdekli-, vagy nincsenek tisztában még a területfejlesztési stratégiák fontosságával, kihívásaival. Mindaddig, amíg ez így van, sem területfejlesztésrõl, sem közös (régión belüli) gazdasági stratégiákról nem beszélhetünk. Pedig közös akarat nélkül szinte lehetetlen kilábalni ebbõl a gazdasági apátiából - hangzott el. A vargyasi születésû elõadó, dr. Máthé Csongor megállapításai pedig életszerûek: Problémáinkat senki más nem oldja meg helyettünk, csak mi magunk.


Erdõvidék helyzetelemzése


A szakember szerint, a vidék meghatározó folyamata továbbra is a bányászat virágzásából, bukásából és örökségébõl származó gazdasági helyzet, ami egyáltalán nem rózsás, mivel a bányászat megszûnése után, gazdasági értelemben leállt a vidék - köszönhetõen annak, hogy hosszú éveken keresztül csak a bányászatra támaszkodott a régió. Gyenge a belsõ piac, sõt, ami a legelszomorítóbb, hogy Barót városiasodási folyamata megakadt.

Barót: Motor helyett szélmalom?

Jelen pillanatban nincs egy olyan város, ami gazdaságilag uralni tudná a térséget, Barót kb. Kézdivásárhely nagyságú kellene már legyen, de sajnos nem az. Nagyon oda kell hát figyelni, hogy az elkövetkezõ idõben mit csinálnak itt a vezetõink – figyelmeztetett dr. Máthé. Barót sok téren fel kellene vállalja a vezetõ szerepet, de erre még nem képes.
A 2012-2013-as gazdasági adatok szerint a legrosszabb gazdasági helyzetben Bölön község áll.
Sokatmondó adat viszont, hogy az Olton túli három Brassó megyei település: Ürmös, Apáca, Alsórákos, a saját bevételeit visszaosztva a lakosságra, vezeti a rangsort az erdõvidéki községek és Barót elõtt. A negatívumok mellett azonban pozitívumok is vannak, önkormányzatilag egyetlen egy település sincsen eladósodva, stabil költségvetéssel rendelkeznek.

Idegenforgalom: Nem ez a spanyol viasz

Erdõvidéken sokan ma nagy reményeket fûznek az idegenforgalomhoz, de egyet jó tisztázni, ez a vidék, bármennyie is szeretnénk, nem Tündérkert. Nincsenek eget rengetõ természeti adottságai, de ott van a természet és az ember évszázados kapcsolata, amire lehetne turizmust építeni.
Itt is le kell szögezni egy fõ irányvonalat, mert nem lehet azt, hogy az egyik község erre, a másik meg arra indulna. Meg kell tanulni nemzetközi szinten gondolkodni, és tudatosulnia kell bennünk, hogy csak a magyarországi turistára nem lehet támaszkodni. Az sem ördögtõl való, ha nyitunk a román vendégek fele is, a korral muszáj haladni: “Bár nem mi találtuk fel a spanyol viaszt, de jobb turisztikai adottságokkal rendelkezünk, mint például Korond-Parajd térsége.” - fogalmazott az adjunktus.

Nyitni kell a világ fele: a leppattanót el kell kapni!

Nem feltétlenül van úgy, hogy minden irányba el vagyunk zárva, ott van hatvan kilométerre tõlünk Brassó, amely az ország egyik legütemesebben fejlõdõ régiója, lehet székelykedni itthon, de fel kell mérni azt a helyzetet, hogy sem Sepsiszentgyört, sem pedig Udvarhely nem rendelkezik olyan gazdasági potenciállal, mint Brassó.
Ha továbbra is karba tett kézzel ülünk, és várjuk, hogy mások megoldják a gondjainkat, akkor akár hétsávos utunk is lehet, de gazdaságilag semmit nem fejlõdünk.
Itt jön be az önkormányzatok szerepe, vajon képesek-e Brassóból tõkét, potenciális befektetõket hozni Erdõvidékre?

Demográfiai jellemzõk

A 2011-es népszámlálási adatok alapján, vannak olyan önkormányzatok, ahol nõtt, és vannak olyanok, ahol csökkent. Ha a lakosság növekedését vesszük figyelembe, akkor Bölönben van jövõ, Vargyas pedig kiürülhet. Az is tény, hogy ahol nincs jelentõs roma közösség, ott nincs számottevõ szaporulat. Mindenképpen meg kell oldani valamiféleképpen a roma lakosság integrálását, mert ha nem, akkor 15 év múlva akár széteshet Erdõvidék. A fiatalokat vissza kell csalogatni. 

Erdõ-és mezõgazdaság

Hosszú távon egyáltalán nem kifizetõdõ, hogy lábon vágjuk ki az erdõt és adjuk el külföldre, véget kellene vetni ennek a gyarmati gazdaságnak, amit itthon folytatnak a fakitermelésben. Az egyik legfontossabb kincsünk az erdõ, ha ezt elherdáljuk pár évtizeden belül, akkor megnézhetjük magunkat. A mezõgazdaságban pedig jó agrárszakemberekre lenne szükség, emellett merni kell pályázni is, mert pénz nélkül nem lehet fejlõdni.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 898. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.