Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.11.07.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 897. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.11.07. Magazin

A narcisztikus  személyiség

Bizonyára sokan hallottak a szépséges Narkisszoszról, a görög mitológiai ifjúról, aki egy vadászat alkalmával megszomjazott, inni akart a folyóból, és amikor meglátta magát a víz tükrében, olyan mélységes csodálattal nézte magát, hogy a visszaverõdõ látványtól szerelemre lobbant önmaga iránt.
Az önimádat, avagy nárcizmus, pszichés betegséghez hasonlóan, lehet enyhe, és lehet súlyos is. Az önszeretet a narcizmusban önimádatot, kitûnni vágyást jelent.
Az életben fontos, hogy tiszteljük és szeressük magunkat, de vannak, akik ezt túlzásba viszik, és ezzel a közösségben, az együttélésben hihetetlen terhessé válhatnak.
A narcisztikus személy én-központú ember, szereti hosszasan nézni magát a tükörben, akárcsak Nárkisszosz a folyóban, innen is az elnevezés .Jellemzõ az is rá, hogy képtelen a másik érzéseit észrevenni, szeret a maga problémáival törõdni, és ezek a problémák mindennél fontosabbak.
Kapcsolatai is felszínesek, szereti önmagát dicsõíteni, anyagias, és sokszor bosszúálló személy. Magát felsõbbrendûnek gondolja, szereti ha kiszolgálják és felnéznek rá.
Hosszú távú kapcsolatai nincsenek, nem is vágyik szíve mélyén ilyen kapcsolatokra. Ha valakivel kapcsolatban van, azt is csak azért teszi, hogy õt kiszolgálják, vagy érdekbõl.
A pszichológiai szakirodalom szerint a nárcisztikus személyiség empátiahiányos, azaz egyszerûen képtelen másokkal együttérezni, mások magánéleti szükségleteit belátni, nehéz szívvel segít, és azt is nagyon meggondolja, majd jogot formálna, hogy környezetét irányítsa, elvárja, hogy mindenben kikérjék a véleményét, sõt, azt se bánná, ha függõség is kialakulna, mert ezt nagyon szeretné, hogy õ irányítson, és felül legyen mindenben.
Tapintatlan, haragtartó, aki senki mást nem tisztel önmagán kívül. "Céljának elérése miatt akár az önfeláldozás, alázat álarcát is magára veszi, de e mögött is felsõbbrendûségi, önimádó gondolat, késztetés lakozik.
Kudarc, megbántás esetén visszahúzódik, de ezt is saját nagysága jeleként mutatja. Saját jelentõségét, a környezetében való szerepét hatványozottan többnek éli meg, sikeresnek, tökéletesnek, hatalmasnak érzi magát".
Gondolatai állandóan a körül járnak, hogy hogyan, és mi módon emelkedjen ki a többiek közül. Sokszor sérülékeny, és kerüli az olyan helyeket, ahol megbántják, vagy nem értékelik, amennyire õ szeretné.
A narcisztikus személy személyiségzavarral küzd. Csak 1987 óta beszélünk a nárcizmus súlyos válfajáról, az NPD-rõl (Narcissistic Personality Disorder, azaz nárcisztikus személyiségizavar) mint betegségrõl. Mindannyian önimádóak, önzõek vagyunk bizonyos mértékig, vagy mégsem?
Lássuk, hogy melyek az önimádat tünetei:
Az önimádat egyfajta egyensúlyhiány az önértékelésben, nagymértékû beképzeltség, mesterségesen felduzzasztott önkép. A narcisztikus személyiség a sikereit is eltúlozva adja elõ.
Érzéketlenség is jellemzi, hiszen aki önimádó, õszintén hiszi, hogy különleges tehetséggel áldották meg, ezért hasonlóan nagy tehetségû, híres emberekkel ismerkedne vagy tartana feltételes kapcsolatot legszívesebben.
Úgy érzi, hogy neki más jár, mint a többi halandó embernek, rendkívüli elbánást, kedvezményeket vár el, mintha mindenki azért lenne, hogy a vágyait kielégítse.
Rafináltan érdeklõdik, agyafúrt kérdésekkel szedné ki az emberbõl a titkokat, sokszor más cél érdekében.
Gyakran irigykedik mások sikerére, a magáét mindig elõtérbe helyezi.
Szeret reflektorfényben lenni, vagyis, hogy felfigyeljenek rá, és szeretné, ha ünnepelné környezete, és bizonyos elõnyökhöz juthatna.
Nézzük csak mi is okozhatja a narcizmust?
Ez az érzés egy gyerekkori hiányérzés miatt alakulhatott ki, de függ embertípustól is.
A kudarc, a szeretet és figyelem hiánya miatt, amit nem kaphatott meg az illetõ megfelelõ idõben valamilyen okból kifolyólag.
Kedvességet, melegséget azonban elvár, de viszonozni nehezen tudja, sokszor vívódás árán, mert negatív energiákkal van tele, mindennek az ellenkezõjét látja, ellenérvekkel támasztja alá a jónak bizonyuló dolgokat is, és környezetében a jóban is sokszor a rosszat látja.
Kepes Andrásnak van - többek között - egy ide találó idézete:
"Ha az ember elég felnõtt, akkor elég erõs ahhoz, hogy szembenézzen a kudarcaival, és okuljon belõlük. Hihetetlenül sokat segít a fejlõdésben. (...) Az ember nem sebezhetetlen, és nem tökéletes - jó, ha ezzel tisztában vagyunk. És ha ezt elfogadjuk, akkor a körülöttünk élõkkel is sokkal megértõbb és meghittebb lesz a viszonyunk."

Összeállította: Antal Izabella (forrásanyag: Wikipédia, mitológia, szabad enciklópédia)
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 897. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.