Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.11.07.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 897. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.11.07. Magazin

Derzsi Ede röplabdázó olimpikon, aki nemrég töltötte be 80. születésnapját

A röplabda félelmetes bombázójaként ismerte a világ

A.E. Valljuk be, egy olimpikonnal nem mindennap találkozik az ember, fõként nem mifelénk, erre kedden este azonban lehetõség nyílott a baróti Tortoma önképzõ körön, ahol a hallgatóság a baróti születésû, Derzsi Ede röplabdázó olimpikonnal találkozhatott. Az európai-, valamint világbajnokságok, BEK döntõk többszörös arany-, ezüst-, és bronzérmes sportembere, mérhetetlen alázattal beszélt a sport szeretetérõl, a csapatszellemrõl, az összetartozásról, páratlan életútjáról, amelynek kétségtelen, egyik meghatározó élménye az 1964-es Tokio-i olimpia volt, ahol a román röplabda válogatottal negyedikek lettek.

Az est másik vendége Áros Károly sportújságíró volt, aki röviden beszélt az erdõvidéki sportcsillagokról, közülük három olimpikont, a magasugró dr. Bodosi Mihályt (Berlin 1934), az edzõ és szövetségi kapitány Baróthi Lajost (Roma 1960), a röplabdázó Derzsi Edét (Tokio 1964), emelte ki, nem felejtve el megjegyezni, hogy itt, ezen a vidéken is rengeteg tehetség született olyan sportágakban is, amit itt nem igazán gyakoroltak, gyakorolnak. Hogy sokaknak nem sikerült eljutni oda, ahová tehetsége determinálta volna, az többnyire nem rajtuk múlott, hanem a feltételeken: Tehetséggel megáldott nemzet vagyunk, más kérdés, hogy ezt ki tudjuk-e használni - fogalmazott. Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy ez a Kárpát-kanyar nem igazán szolgálta a sportot vagyis annak elõnyeit.
Papi pályát szántak neki, ezért került Székelyudvarhelyre, az akkori idõk kézilabda fellegvárába, így normális volt, hogy õ is ennek a sportnak hódolt a kezdetekben - mesélt a kezdetekrõl Derzsi Ede olimpikon. Az 1948-as úgynevezett tanügyi reform következtében Brassóba kerül, ahol elektrotechnikát tanult, itt került még szorosabb kapcsolatba az atlétikával, valamint a röplabdával is. A technikum elvégzése után Bákóba helyezik, ahol tovább sportol, és az ottani B osztályos röplabda csapatot erõsíti. Csapatával részt vesz egy A osztályos selejtezõ tornán, itt figyel fel játékára Gicu Constantinescu, az elsõ ligás bukaresti Dinamo akkori edzõje. Pályája innentõl töretlenül ível felfelé 15 éven keresztül, sikert sikerre halmoz klubjával, bekerül a román válogatottba is, ahol a világ félelmetes bombázójává válik. “Mi ezt szeretetbõl csináltuk, nekünk ez jelentette a kikapcsolódást, az életet, számukra a pálya, edzõterem, edzõtáborok, felkészülés jelentette a normális életvitelt. Azért, hogy röplabdáztam, soha nem kaptam fizetést, csak vállveregetést, de mi ezt nem is a pénzért csináltuk akkor” - vallot aktív pályafutásáról Derzsi.
Az Olimpia a csúcsot jelentette a karrierjében, hiszen a világ legjobbjaival találkozni, élõben látni frenetikus élmény, akárcsak a japán kultúra. 36 éves korában térdszalag szakadás miatt felhagy a röplabdával, Franciaországban edzõsködik még egy keveset, a Dinamo 55. születésnapján ezredesi rangot kap, 1994-ben városunk díszpolgára lesz. Jelenleg Sepsiszentgyörgyön él.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 897. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.