Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.11.07.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 897. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.11.07. Közélet

A bardoci “Tündérkert”  jövõbeni õrzõi, a bardoci Benkõ József Gimnázium diákjai a veresbelû körte ültetése közben. Az iskola vezetõsége, és a polgármesteri hivatal is az ügy mellé állt.

Harminc darab õshonos gyümölcscsemetét ültettek el Bardocon

A.E. Egyedülálló kezdeményezésbe kezdett Erdõvidéken a segesvári székhelyû Mihai Eminescu Trust Alapítvány, a bardoci iskolánál létrehozta a vidék elsõ közösségi Tündérkertjét.

A harminc facsemetét magyarországról hozták Kováts Gyula pórszombati pomológus-erdész közremûködésével, a vad oltóágakat Egyed Csaba baróti erdészmérnök gyûjtötte be az erdõvidéki õshonos gyûmölcsfákról. Máthé Zsolt, a Mihai Eminescu Trust Alapítvány képviselõje a helyszínen a Tündérkert létrejöttének elõzményeirõl tájékoztatott, elmondta, ezt a kezdeményezést a franciaországi Accor szállodalánc támogatja. Az elit szállodában arra próbálják ösztönözni a vendégeket, hogy a törülközõiket ne adják le egyszeri használat után mosásra, öt, így megspórolt törülközõ mosásának árából egy facsemetét lehet ültetni.
Kádár Tibor erdészmérnök, a baróti magánerdészet munkatársa, elmondta, nagyon örül annak, hogy vannak még alapítványok Romániában, akik az ilyen elhagyatott régiókra is figyelnek, mint Erdõvidék. Kiváló kezdeményezésnek tartja az ilyen jellegû közösségi Tündérkertek létrehozását, amelyeknek elsõdleges céljük, az õshonos fafajták megismertetése, és visszatelepítése eredeti környezetükbe. Ezek a kertek amolyan génbankként is szolgálnak, pár éven belül bárki vihet magának innen oltóvesszõt. Természetesen a csemeteültetés és oltás még nem elegendõ a sikerhez, ezeket a kerteket gondozni kell, és kellõ szakértelemmel metszeni is kell a fákat, amelyek tíz év után fognak elõször teremni. A bardoci kertet az iskolások felügyelik majd, az õk dolguk lesz a területet rendben tartani, így a gyerekeknek lehetõségük nyílik még jobban megismerni az õshonos, mára a vidékünkün is kiveszõ félben lévõ fafajtákat. De itt nemcsak a gyerekek, hanem a felnõttek is megtanulhatják, hogy kell gondozni egy gyümölcsöst, illetve rávezethet hagyományaink, értékeink tiszteletére is. Kádár szerint az egészséges táplálkozás része, hogy bio gyümölcsöt fogyasszunk, és még mindig jobb, ha a kertünkbõl szakítunk le egy hibás Tángyéralmát, Batult, Pónyikot, Budai Domokost, a szép fényes, makulátlan üzleti, génmanipulált helyett. Az akció itt nem ért véget, az alapítvány további programokat szervez, 2015-ben többek között almanapot is tartanának Bardocon.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 897. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.