Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.10.31.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 896. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.10.31. Közélet

Borbély: Az autonómia tervezet nem váltópénz

Az RMDSZ a két héttel ezelõtt, Baróton megtartott Ifjúság és Autonómia elnevezésû, Székelyföldi Konferencián kívül, ahol többek között bemutatásra került a szövetség autonómia-tervezete, nem rendezett semmilyen nyilvános fórumot, amelyben az EMNP-hez hasonlóan ismertette volna a választókkal választási programját.
Szilágyi Zsolttal ellentétben, Kelemen Hunor nem látogatott el Erdõvidékre, igaz, a politikai üzenete bannereken, szórólapokon keresztül valószínûleg eljut, eljutott az itteni választókhoz is. Szerkesztõségünk, az utóbbi napokban hozzánk is eljuttatott sajtóközleményekbõl, tévéinterjúkból próbálta kihámozni, hogy tulajdonképpen, hogy is áll az RMDSZ a november 2-i választásokhoz.


A román népet kell elõször meggyõzni


Kelemen Hunor a magyar televízióban adott interjúban az autonómia tervezetük elfogadtatásával kapcsolatosan többször hangsúlyozta: Egyelõre egyetlen román politikus sem, - mindegy, hogy melyik oldalon ül -, nem fogja támogatni ezt a tervezetet, amíg úgy érzi, hogy választói nem támogatják.
Mert nem akar szavazatot veszíteni sem most, sem késõbb, ezért õk azt mondják, hogy egy olyan közvitát kell lefolytatni, ahol meggyõzik a román társadalmat, vagy annak egy részét, hogy az autonómia nem az ördögtõl való. Sõt, ez Romániát erõsítené, a román-magyar együttélést rendezné.


Van tétje november 2-ának!


Tény, hogy a román hatalomnak sohasem volt konkrét elképzelése az erdélyi magyarság számára, semmilyen üzenete, programja nem volt. Csupán annyi, amit az RMDSZ elfogadtatott velük, vagy legyúrt a torkukon. Kelemen Hunor számára is fontos, hogy tényleg fel tudja-e mutatni azt az erdélyi magyarság, hogy egy erõs közösség, amely tudja, hogy merre van az irány: Milyen Romániát, milyen szülõföldet szeretne, és milyen erdélyi magyarságot ebben az országban.
Az RMDSZ államelnökjelöltje számára is fontos a voksok aránya, hiszen ha az õ programjukat támogatják, és nagy arányban vesz részt a magyarság a november 2-i szavazáson, akkor fel tudják mutatni, hogy úgy a kulturális, mint a regionális autonómiát olyan intézményes megoldásnak tartja az erdélyi magyarság, amely Románia jövõje szempontjából helyet kell, hogy kapjon.
Az RMDSZ a második fordulóban azt a jelöltet fogja támogatni, akinek konkrét elképzelései, üzenetei lesznek a romániai magyar közösség számára
Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke hangsúlyozta: A Szövetség a második fordulóban azt a jelöltet fogja támogatni, akinek konkrét elképzelései, üzenetei lesznek a romániai magyar közösség számára.
Ezt a döntést nyilván csak november 2-a után fogjuk meghozni. Természetesen, az elsõ forduló után tárgyalni fogunk a második fordulóban induló jelöltekkel, hogy jobban átláthassuk, és megérthessük programjaikat, majd ennek következtében, világos képet tudjunk átadni a magyar közösségnek politikai terveikrõl - magyarázta Borbély.


Intenzív kampány

Választásra buzdítanak a megye RMDSZ-es vezetõ politikusai is, akiknek egy céljuk van, eljuttatni mindenkihez, hogy mi ennek a választásnak a tétje, hiszen a magyar közösség súlya akkora lesz a következõ idõszakban, ahány szavazatot tudunk letenni Kelemen Hunor RMDSZ államelnök-jelöltre az elsõ fordulóban.
Az október 29-én, szerdán tartott sajtótájékoztatón Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke elmondta:
"Mi arra biztatjuk az embereket, hogy szavazzanak Kelemen Hunorra, az RMDSZ jelöltjére, de a legfontosabb az, hogy mindenki menjen el szavazni a választás napján, reggel hét és este kilenc óra között.
Ez azért is fontos, mert a választási térképeket kirajzolva látszik, hogy milyen a politikai aktivitás, milyen magas az emberek demokrácia érzéke.
Emellett azért fontos az RMDSZ jelöltjét támogatni, mert akkor tudjuk érdekeinket érvényesíteni, ha van egy erõs képviselet." Hozzátette: az RMDSZ-nek két fontos érdeke van a bukaresti politikai életben: közösségi jogaink bõvítése, amelyhez hozzátartozik Székelyföld autonómiájának kérdése, valamint településeink, és az egész régiónk fejlesztése.
Az elmúlt évek tapasztalata is azt mutatja, hogy amikor döntési lehetõségünk van egy kormányzati tevékenységben, akkor erõsebben, hatékonyabban tudjuk fejleszteni településeinket.
“Mit számít az az egy szavazat? A jövõt döntheti el minden egyes magyar szavazat, a közös törekvéseknek az ad nyomatékot, ahogyan és ahányan szavazunk”- üzeni a választóknak Kelemen Hunor, az RMDSZ kampányvideójában.
Szerkesztette: Albert Egon
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 896. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.