Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.10.24.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 895. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.10.24. Magazin

Márton Árpád parlamenti képviselõ Baróton, az Ifjúság és Autonómia elnevezésû, Székelyföldi Konferencián ismertette az RMDSZ autonómia statútumának tervezetét

Mit tartalmaz az RMDSZ autonómia-tervezete?

Az RMDSZ Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezete a jelenleg hatályos dél-tiroli törvény alapján jött létre, ezért cikkelyeinek 85%-a e törvénybõl van átvéve.
A tervezet szerint az e kérdésre vonatkozó nemzetközi dokumentumok alapján és a belsõ jogrenddel összhangban létrejön Székelyföld mint autonóm regió, Kovászna, Hargita és Maros megyei településekbõl, ahol a törvény elõtt a térség lakói etnikai hovatartozásuktól függetlenül egyenlõek, ahol a román nyelv mellett a magyar is hivatalos illetve a térség szimbólumait (zászló, címer) az állami szimbólumok mellett lehet használni. Minden, a térségben kiállított irat, az anyakönyvi kivonatoktól a diplomákon keresztül a cégek által kiállított számlákig kétnyelvû kell legyen.
A régió vezetõ testületei a regionális tanács, mely 77 tagú, közvetlenül megválasztott testület, illetve a regionális végrehajtó testület, melyet a tanács választ meg tagjai körébõl.
A regionális tanács magyar illetve román tagjai a lakosság legutóbbi népszámlálás szerinti arányának megfelelõek és mindkét közösség maga választja ki képviselõit. Az arányosság elve alkalmazandó minden választott vagy kinevezett testületre, mind regionális, mind megyei, mind pedig helyi szinten. A köztisztviselõk illetve az igazságszolgáltatásban dolgozók esetében ezt az arányt a megüresedett állások betöltése során kell kialakítani. A regionális tanács székhelye Székelyudvarhely, a végrehajtó testület székhelye Sepsiszentgyörgy. A régió szintjén született döntések normakontrollját a sepsiszentgyörgyi prefektus látja el. Az etnikai vonatkozású döntésekrõl a két közösség képviselõi külön döntenek, és mindkét képviselet többségének támogatását el kell érjék.
A régió hatáskörei azonosak a dél-tiroli regionális tanács hatásköreivel, melyek kiegészülnek a történelmi székek létrehozásával és számukra való hatáskör leosztással. A megyei tanácsok hatáskörei azonosak a jelenlegiekkel, de azok kiegészülnek mindazokkal a hatáskörökkel, melyekkel a dél-tiroli megyék rendelkeznek, illetve a székek szintjére való hatáskör-leosztással.
A Székelyföld régióban létezõ igazságszolgáltatás élén a marosvásárhelyi táblabíróság van, melyhez a törvény hatályba lépése utántól a Kovászna megyei igazságszolgáltatás is tartozik.
A brassói regionális pénzügyi igazgatóság kettéválik, és a Hargita, Kovászna, Maros megyék pénzügyei a Csíkszeredában székelõ pénzügyi igazgatósághoz tartoznak. Az eddigi jogi normáktól eltérõen a nagy vállalkozások is adóikat e pénzügyi igazgatósághoz és nem Bukarestbe kell befizessék. Számos, jelenleg központilag összegyûjtött adó és illeték nagy százalékban a térségben marad.
A Székelyföld autonóm státuszát csak székelyföldi referendummal lehet megszüntetni.
Márton Árpád, képviselõ
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 895. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.