Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.10.24.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 895. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.10.24. Közélet

A Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceumnál, megkoszorúzták a négy 56-os forradalmár: Bíró Benjámin, Józsa Árpád Csaba, Kovács János, Moyses Márton, egykori baróti diákok emlékére állított emlékplakettet.

Amikor százezrek kiáltották: Elég az idegen hatalomból!

A.E.Erdõvidéken is számos megemlékezést szerveznek, szerveztek az október 23-i magyaroszági események emlékére, hiszen tegnap volt 58 éve, hogy kirobbant Budapesten az 56’-os forradalom.
Csütörtökön délben a Baróti Szabó Dávid Líceum diákjai tartottak rövid megemlékezést, délután - lapzártánk után - pedig a Petõfi utcai, 1956-os emlékmûhöz várták az emlékezõket. Október 25-én, szombaton a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum vezetõsége és magyar katedrája emlékünnepséget és versmondó versenyt rendez, amely az 1956-os eseményeknek állít emléket.
A baróti líceum udvarán tartott emlékünnepségen az 1956. október 23-i eseményeket Benedek Huszár Gábor ismertette röviden, kiemelve azt, hogy a tulajdonképpeni forradalmat a fiatalság, a diákok, egyetemisták robbantották ki Budapest utcáin, fõterein, akik nyíltan ki merték mondani az utcán, hogy elég volt a kommunizmusból, az egypártrendszerbõl, s akik követelték Nagy Imre miniszterelnökké való kinevezését.
A magyarországi események négy erdõvidéki, Baróton tanuló diákot is megérintett, és õk félelmet nem ismerve, november 8-án elindultak, hogy segítsék a forradalmat, átszökve a határon. Tettük azonban nem sikerült, elkapták õket, és életük innen kudarcba fulladt, börtönbüntetések, meghurcoltatások következtek, amelynek következménye Moyses Márton tragikus mártír halála (saját kezével felgyújtotta magát) Brassóban. Nekünk, baróti diákoknak is van, akikre büszkék legyünk, akikre felnézzünk, hiszen nekünk is voltak forradalmáraink, akik a szabadságért életüket is képesek lettek volna feláldozni.
Tisztelet az egyetemistáknak, akik tettre hívták a szabadságot, tisztelet azoknak, akik félelmet nem ismerve küzdöttek Budapest utcáin, ahol a felszaggatott kockakövek között éledezett a szabadság! -fogalmazott Bendek-Huszár. A megemlékezésen verset szavalt Farkas Gyula diák.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 895. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.