Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.10.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 894. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.10.17. Magazin

Gondolatok az irigy emberekrõl

"Mert ahol irigység és önzés honol, ott zûrzavar van és mindenféle hitványság." (Jak 3,16).
Az irigy ember a mások értékeit látva nehezen viseli, hogy annak jobb dolga legyen, mint neki.
Az ilyen embernek különlegesek a megnyilvánulásai. Pl. rosszul érzi magát, ha másokat magasztalnak, és nem õ kerül elõtérbe.
Mások jó cselekedeteirõl leértékelõen beszél, örül ha mást blamálnak, szívesen hallgatva róluk a rágalmakat.
Ha valakit dicsérnek, õ lebecsmérlõ szavakkal illeti, túlzott iróniával magasztalja, akár gúnyt ûz belõle és próbál mindent elkövetni csakhogy az annak járó tiszteletet csorbíthassa.
Akár a jót is elhallgatja társáról, csak ne kerüljön elõtérbe embertársa.
Az irigy ember azért rossz másokhoz, mert saját sikertelensége miatt kesereg. Ugyanakkor mondhatjuk elég az õ baja, mert nemcsak maga miatt, hanem mások szerencsétlensége miatt is bosszankodik.
Hippiász így vélekedett az irigy emberrõl: "Az irigy embereknek kétszeresen nehéz: nemcsak a saját szerencsétlenségükön bosszankodnak, hanem mások szerencséjén is." Az irigy emberek valósággal beteg lelkû emberek.
Márai Sándor így írt az irigy emberrõl, ugyanakkor a következõket tanácsolja: "Vannak gyógyíthatatlanul sérült emberek, kiket a kapzsiság, a hiúság és az irigység oly mélyen megfertõzött, hogy nincs semmiféle mód reá, megközelíteni és megengesztelni beteg lelküket. Ezeket szánjad, de kerüljed.
Nincs az a nagylelkû cselekedet, önzetlen magatartás, bátor és nemes közeledés, ami segíthet ez embereken. Különösképpen az irigység kínozza ez embereket.
Epét hánynak, álmukban felordítanak, hánykolódnak vackukon, mint a nyavalyatörõsök, habot köpnek, ha azt látják, hogy valaki munkával vagy a kegyes sors jóindulatával szerzett, elért valamit az életben.
Betegek ezek, fertõzõ betegek. Kerüld a társaságukat, ne hidd, hogy érvelés, bizonyítás valaha is meggyõzheti õket. Mintha a leprásnak akarnád bizonyítani, hogy az egészségesek bûntelenek és ártatlanok! Nem hiszi el.
Ha feltárod elõttük betegségük igazi okát, meggyûlölnek. Ha érzéseikre akarsz hatni, fütyköst ragadnak. Oly mélyen élnek indulataikban, mint a számûzött sorsában: nem ismernek más megoldást, csak a bosszút.
Ne alkudozz velük, kerüld el õket, s viseld el létezésüket a földön, mint egy sorscsapást."
Az irigység a legrosszabb emberi tulajdonságok egyike. Az irigy emberek negatív energiákat sugároznak környezetünkben, elrontva legtöbbször a környezetükben élõk hangulatát. Több közmondást is ismerünk az irigységgel kapcsolatosan. Jobb (ha) száz irigy(ed van), mint egy (meg)szánó(d), és fordítva is: Jobb egy irigy ember száz szánakozónál. Adjon isten sok irigyet, kevés szánót.
Az "irigy" szinonimái: szûkmarkú, kicsinyes, garasoskodó, zsugori, fukar, fösvény, sóher, önzõ, skót, smucig, kapzsi, anyagias, féltékeny (szinonimaszotár:hu).
Kerülni kell az irigy embereket, mert ezáltal nincs alkalmuk ártani nekünk és lelkivilágunknak. Weöres Sándor: ÍGY MEG ÚGY versikéjében így szól a furcsa természetû emberekrõl:
Furcsa ember az irigy,
Torkán mérges a mirigy,
Egyszer úgy, egyszer így,
Az irigynek sose higgy.
Furcsa ember a hazug,
Nyelve csípõs, mint a lúg,
Egyszer így, egyszer úgy,
Hogy igazat sose tudj
A jóságos és a bölcs emberben nem lelhetõ fel ez a rossz tulajdonság, mert a bölcs ember tele van szeretettel. Meg kell tanulni együtt örülni más örömével, ezáltal pozitív energiákkal telítõdünk fel, kisugárzásunk másokra is hatni fog és akkor napjaink is szebbé, kedvesebbé válnak.
Összeállította: Antal Izabella, (forrásanyag: Internet. Galántai György gyûjteményébõl)
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 894. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.