Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.10.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 894. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.10.17. Magazin

Ha látom, hogy tetszik, és van rá igény, motivál

Közöttünk élnek, ismert, vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. Mindig rácsodálkozunk a kis dísztárgyak, lakásdíszek, kézmûves tárgyak készítõire, hogy mekkora türelemmel, kreativitással rendelkeznek, hiszen ahhoz, hogy ezek elkészüljenek, elõbb ötlet, elgondolás, és kitartás kell. A baróti Akácsos Katinka gyereknevelési szabadsága ideje alatt látott hozzá a dísztárgyak készítéséhez, mivel hasznos elfoglaltságnak és remek kikapcsolódásnak tartotta.


- Német-angol szakos tanár vagy. Hogy kezdtél el kézmûveskedni?


- Én mindig is szerettem hobbi szinten kézmûveskedni, ez akkor kezdett jobban kibontakozni, mikor általános iskolában osztályfõnök voltam, s minden évszaknak vagy épp ünnepnek megfelelõen, mindig kidíszítettük az osztályt. Az osztályfõnöki óra keretén belül sok mindent meg tudtunk valósítani. Volt olyan is, hogy karácsonyi osztálydíszítõ versenyt rendeztünk, vagy Halloween partit, volt hogy rajzórát is kaptam kiegészítésként, és rajzórán is tudtuk ezt folytatni. Sok színes papírt, kartont vásároltam, és mindig feldolgoztuk mind. Február óta komolyabban foglalkozom, gépeket vettem, filcet, és a szükséges kellékeket. A kislányom, Blanka, egy éves elmúlt, õsszel született, nem lehetett annyit kijárni, mint most sétálni, és így volt idõm, nem szeretek tétlenül ülni, és nekifogtam. Jött az ötlet, István, a férjem biztatott, hogy nézzünk szét az interneten, vásároljunk valamilyen gépet, mert kézzel nem lehet szabályosan vágni, most van vágógépem, mellyel tudok szép formákat vágni.
Sajnos azt tapasztaltam, hogy mi régebb, még vágtunk, ragasztottunk gyerekkorunkban, de most az V-VIII. osztályokban nincs kézimunka óra, és mikor tevékenykedtünk, néha kértem, hogy egy lapon osszanak be valamit, vagy csendéletet készíteni, és olyan nehezen ment a gyerekeknek. I-IV. osztályban is heti egy óra kézimunka van, az kevés, pedig lehet, hogy kézügyessége jobb lenne a gyereknek, mint ahogy tanulni tudna. Karácsonyi vásárt is rendeztünk az iskolában, banikért értékesítettük a készített tárgyakat, és mikor összejött egy összegecske, jól jött mindenkinek, hogy elmentünk korcsolyázni például.


- Milyen anyagokból dolgozol, és milyen tárgyakat készítesz?


- Filcbõl, moosgumiból, vagy dekorgumiból, és quilling technikával - papírcsík technikával fali képeket készítek. Filcbõl virág cserép formájú, csiptetõs, üzenõ tábla - memo holderek készülnek, képeslapok, virág, levél csiptetõ, pohár alátéteket készítettem, mágneses függöny elválasztót, mobiltelefon tartókat. Most újabban fa gyöngybõl is készítek karkötõt, nyakláncot, fülcsit. Az õszi vásárra õszi színekkel készültem, pár díszpárnát is készítettem, ajtódíszt is, hol filc, hol moosgumi díszítéssel. Általában lakásdekoráció- és dísztárgyakat készítek.


- Jártál vásárokba a termékeiddel?


- Van egy kézmûves csoport a facebookon, véletlenül ráakadtam, bevettek a csoportba, és az Udvarhelyi Népmûvészek Egyesületének elnöke tette közzé, hogy Szent István Napokat szerveznek Székelyhudvarhelyen, helybér értékében saját készítésû tárgyat kell hagyni, és várnak mindenkit szeretettel. Éltem a lehetõséggel. Elõtte voltam a Nagyajta Napokon, ott jó vásár volt. Ez volt az elsõ vásárban való részvételem, nagyon jó volt az érdeklõdés és vásároltak is, Udvarhelyen sajnos nem ment olyan jól, senki sem árult túl sokat, viszont jó volt kapcsolatépítés szempontjából. A Szent Mihály napi vásáron is voltunk Udvarhelyen, az sem sikerült valami jól. Ha összehasonlítom az Udvarhely környéki vásárral az ittenit, ez a vidék sokkal gazdagabb mindenféle szempontból mint az ottani. Pl. a Szent Mihály napi vásáron kicsi virágokat árultam, 1,50 lejért adtam. Az egyik leányka ötször visszafutott, hogy anyuka, csak ezt az egyet. Nem! Nem érted, hogy nincs ennyire sem pénz - ez volt a válasz. Nagyajtán a külföldiek is vásároltak, de a helyiek is, ha egy legkisebb dolgot is, de vettek.
Ezek a vásáros tapasztalataim, viszont egyelõre nem tudok két-három napra elmenni vásárokba, hiszen Blankát nem szívesen hagyom el ennyi idõre. Legkésõbb estig haza szeretek érni, hogy mellette lehessek. Majd ha nagyobb lesz, elviszem õt is vásárokra, de most még kicsi ehhez.


- Általában hogy kerülsz kapcsolatba a vásárlókkal?


- A Facebookon van egy csoportom, a Katinka Ajándék Webáruház, oda elég sokan írnak, szólnak, ha valamire szükségük van, vagy meglátják a tárgyaimat másnál, és így felhívnak. Mikor babalátogatni jöttek barátok, nem gyõztem a húsvéti ajtódíszeket gyártani. Azt tapasztalom, hogy a közösségi oldal reklámnak jó, viszont más az, mikor valaki idejön, és meg tudja nézni azt a tárgyat, megfogni. A képrámákat István készíti, lelakkozza, berakja a képeket. Itthon mindig van pár dolog, de készítek katalógust is, fényképekkel, hogy megnézhessék, mik vannak, milyenek. Sok ötlet van, pl. rendeltek már esküvõre kisebb dobozokra virágocskákat, nagyon szépek lettek, végül a díszítéshez használták õket.


- Hosszabb távon is tervezed folytatni ezt a tevékenységet?


- Ha visszamegyek dolgozni, akkor sem szeretném abbahagyni. Hosszabb távon az az elképzelésem, hogy ha valaki kér valamit, elkészítem, de tulajdonképpen partner üzletekkel volna jó dolgoznom, ahol rendelnek több darabot, melyeket én elkészítek. Most szeretnék ilyen üzleteket keresni, kapcsolatba lépni velük.
Ahonnan beszerzem az anyagot, nagyon sok minden van, mindig elõre kell gondolkoznom, most például Jön a Halloween, tele van a lerakat az ezzel kapcsolatos tárgyakkal. Sajnos az itteniek zárkózottak e téren, nem igazán érdekli õket, pedig mi az iskolába akárhányszor megszerveztük a Halloween partyt, élvezték a gyermekek. Nekem az õszi vásár után már a karácsonnyal kell foglalkoznom. Ha látom azt, hogy tetszik, és van rá igény, akkor motivál, úgy megnyugtat, és olyan jól kikapcsol.
Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 894. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.