Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.10.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 894. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.10.17. Közélet

De, hogy melyik “burján” mire való?

Szabó Károly, a dokumentumfilm egyik készítõje

A mindenki számára ismert körömvirág (calendula officinalis) talán nem véletlen egyike a legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényeinknek.

A.E. Az V. Székelyföldi Napok (9-19) keretén belül, a baróti Tortoma önképzõ kör alkalmával négy kisfilmet vetítettek le, az idéntõl elindított Székelyföldi dokumentumfilm szemle keretén belül. Kedden Pakot Mónika, a Civitas Alapítvány munkatársa, és Szabó Károly filmes szakember közös alkotását, a Ha nem használ, nem is árt... címû dokumentumfilmet vetítették le az érdeklõdõknek, a film az Udvarhelyszéki, népi hagyományos gyógymódba engedett betekintést.

Több faluban is kikérdezték az öregeket, azokat az embereket, akikrõl az a hír járta, hogy foglalkoznak, és érdekli õket a hagyományos népi gyógynövényhasználat, - a film ezt örökítette meg, és gyakorlatilag vezette be a nézõt egy rég elfeledettnek hitt világba, amelyet ma, nagyanyáink ha még ismernek. Szembesülhettünk így a gyógynövények gyógyító erejével, azzal a mágikus hiedelemmel, mely a gyógynövények köré fonódott az évszázadok során. A film másik érdekessége, hogy mivel különbözõ tájegységekben készült, 19 udvarhelyszéki faluban, mintegy 32 személyt kérdeztek meg, ezért jól elkülöníthetõ, hogy miként beszélnek pl. a lándzsás útifûrõl Erdõvidéken, Kisbaconban, és hogyan pl. a Székelyudvarhely környéki falvakban.
Biztos sokaknak ismerõsen cseng az pl., ha az apróbojtorjánról (Agrimonia eupatoria) hall, ám meglehet, hogy inkább burjánként, jobb esetben virágként tekint rá, minthogy ismerné, mire is jó, ha pl. teát fõz az ember belõle: nagyon jó hasmenésre, gyomor- és bélhurutra, krónikus májgyulladásra.
Hasonlóképpen ott a lósóska (Rumex obtusifolius) is, amely ugyancsak gyomorfekély, hasmenés ellen javallott.
A fekete nadály (Symphytum officinale) például nagyon jó fájdalomcsillapító, de gyomorvérzés esetén is javallott, és gyulladásgátló is.
A fodormenta (Mentha spicata) minden háztáji kertben megterem, fellelhetõ, fokozza az epetermelést, emésztést is elõsegítõ, de gyomorerõsítõként is használják. Ott a hársfavirág, (Tiliae cordata Mill) mely jó a légúti megbetegedésekre (hûlés, torok-, mandula gyulladás), de jó az idegrendszerre is.
A petrezselyem, (Petroselinum) jó a vashiányra, a lándzsás útifû (Plantago lanceolata) méregtelenítõ hatású, de jó a rovarcsípések ellen is. Ez a pár név pedig csak csepp a tengerben, az idõsek ajánlják, mondván: Ha nem használ, nem is árt...




<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 894. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.