Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.10.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 894. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.10.17. Közélet

Választási fortélyokkal degeszre tömött Nemzet

ALBERT EGON Tapasztaltak, felkészültek, talpraesettek, ügyesek, mûveltek, megjárták az élet rögös útjait, világutazók, voltak lázadók, rockerek, rendszerellenesek, közvetlenek, családcentrikusak, kiálltak elveik mellett, mert gerincesek, és mindenekelõtt népüket szolgálják, vagy annak a szolgálatába szegõdnének, amelybõl fakadtak, mert egészen tudják látni a többségi nemzet és a kisebbség sorsát. De ami a legfontosabb, elkötelezett hívei és harcosai az autonómiának - ha valaki nem ismerné a két magyar jelöltet, akkor dióhéjban ennyit személyükrõl.
Legalábbis ez jön le a nyomtatott, igényes, színes kampányprospektusokból, az erre a célra “rendelt” interjúkból, ahol az esetlegesen kellemetlenkedõ, piszkálódó kérdések is fordítva, rokonszenvet keltve hangzanak el.
Itt áll hát, két tetõtõl talpig makulátlan személy, legalábbis elõéletét és jelenét tekintve, aki arról próbál meggyõzni minket, hogy miért jó, vagy miért érdemesebb nem a másikra, hanem õrá voksolnunk majd, november 2-án.
De, ha ez nem elég, van más is, az ilyenkor egymást hegyén-hátán érõ kulturális, közéleti rendezvényeken akár találkozhat, kezet is szoríthat velük az ember, meggyõzõdhet arról, hogy a fényképeken mosolygos, bizalomgerjesztõ arcok valóban megfelelnek a realitásnak, vagy a fotós-videós, és az utómunka érdeme az egész.
Természetesen az ilyenkor erõsen torzított valóságérzetet is vegyük figyelembe, ami erõt vesz az emberen, ha a jelölttõl kap személyesen tollat, pártszínekben pompázó hûtõmágnest, esetleg dedikált szakácskönyvet, vagy egyéb “apróságot”. Vidékünkön is kezdtek lassan-lassan feltûnni a különbözõ pártok választási plakátjai, elõször csak diszkréten, az erre kijelölt helyeken, aztán ahogy gyorsul a körhinta, és forrósodik a helyzet, úgy lesz az egész egyre pofátlanabb és hivalkodóbb, balkánibb. Most még pár nagyobb pannó van kiszegelve felénk, rajtuk ez olvasható többek között: Jövõ, jólét, biztonság, Ez az autonómia! Aztán pár méterrel odébb a járókelõ kezébe nyomnak egy másik hangzatos választási rigmust: Föderális Romániát, autonóm történelmi régiókat! Lehet bámulni szerteszét, lehet nézni az egészet, mint borjú az új kaput, be is lehet állni a sorba, és elmenni szavazni, lehet utálni vagy szeretni egyik, vagy másik jelöltet.
De valahogy ez az egész mese nagyon kontrasztos, kinek ne lenne igénye ez a gyönyörûnek festett világ? Milyen jól jönne ilyen vezetõk árnyékában építeni Erdélyt, adja az ég, ez a bõsz akarat, csörte, legyen ugyanolyan erõs bennük és lendületes, impulzív csapataikban, mint pár héttel a szavazat leadása elõtt!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 894. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.