Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.10.10.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 893. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.10.10. Közélet

Üzen-e ma valamit nekünk az aradi tizenhárom mártír halála?

Emlékezõk a város felsõ felében levõ Zathureczky temetõben nyugvó ‘48-asok sírjánál

Gyertyagyújtás a baróti köztemetõben nyugvó Balázs Ignác tizedes, 1848-as szabadságharcos nyughelyénél

Gergely Ferenc sírjánál Bereczki László nyug. református lelkipásztor mondott áldást a mártírokra és az emlékezõkre

A.E.Alig egy féltucatnyi, zömében fiatalokból álló csoport gyülekezett hétfõ délután a baróti katolikus templom alatt levõ téren. Útjuk elõször a város felsõ felében lévõ Zathureczky temetõben nyugvó három 1848-49-es szabadságharcos sírjához vezetett. A kis csapathoz útközben csatlakoztak még páran, fent pedig a Nyíregyház-i iskola, – akik tavaly felavatott székelykaput adományozták a városnak –, küldöttségével bõvült az emlékezõk sora. A rövid megemlékezés után az esemény a város köztemetõjében folytatódott, ahol a jelenlevõk virágot helyeztek el, és gyertyát gyújtottak az ott nyugvó, ‘48-as szabadságharcot megjáró egykori huszárok tiszteletére.

Demeter László történész, a Zathureczky temetõben nyugvó, három ‘48-as személy életútját ismertette röviden: id. Zathureczky István hadbírósági elnök, a háromszéki csapatokhoz csatlakozó Zathureczky Lajos, és ifj. Zathureczky István huszár-kapitány, akit 1849-ben, a Világos-i fegyverletétel után tartóztattak le, elõször halálra ítélték, ezt aztán 12 év várfogságra enyhítették, Kufstein várbörtönébõl 1856-ban szabadult, három évre rá, többek között az itt szerzett nyavalyáiba halt bele.
Demeter László pár szóban megemlékezett a legendás Bem József tábornok tábori orvosáról is, dr. Simonffy Sámuelrõl, akinek hamvai ugyancsak a Zathureczky temetõben nyugszanak. A legenda szerint õ volt, aki utoljára látta élve Petõfit, a fehéregyházi ütközetben. Boér Imre nyug. pedagógus a Zathureczky családról elevenített fel egy rövid kis történetet.
A baróti köztemetõben eddig öt darab ‘48-as sírt tudtak azonosítani, valószínûleg ennél sokkal több volt itt, csak a régi temetõt, a tömbházépítések során felszámolták, amely során rengeteg sír semmisült meg, örökre.
Elsõként Balázs Ignác tizedes sírjánál rótta le kegyeletét a maroknyi tömeg, Balázs Ignác a családi hagyomány szerint egészen Bécsig jutott, onnan jött haza gyalog, a sírnál Boda Szintia Szidónia szavalt. Innen Szabó Bernát sírjához mentek, aki a 85. székely zászlóaljnál szolgált közvitézként, és Baróti Szabó Dávid rokona volt, majd id. Incze Gábor tizedes hamvainál gyújtottak gyertát, és helyeztek el virágot. A “Paló” cseréjének fája alatt nyugvó Beke István közvitéz sírját is felkeresték, útjuk Gergely Ferencz százados sírjánál ért véget, aki részt vett a törcsvári ütközetben, és még megérte több veterán honvéd társával együtt az eredeti véczeri emlékmû állítását is.
Barót, mondhatni, méltó módon ünnepelt, ám az emlékezõk létszámát tekintve feltevõdik a kérdés: Üzen-e ma nekünk valamit az aradi tizenhárom mártír halála?
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 893. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.