Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.10.10.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 893. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.10.10. Közélet

Vizi Péterekké, vagy Vizi Pálokká válunk?!

ALBERT EGON A mesék bûvöletében él nemcsak Háromszék, hanem egész Erdõvidék is, legalábbis az elmúlt napok, hetek királyfiakról, királylányokról, boszorkányokról, hét- és tizenkétfejû sárkányokról, elvarázsolt palotákról szóltak.
Az események inkább a gyerekekhez hozták közelebb Elek apót és a tündérek világát, ám, mint kiderült, a népmesei örökségünknek van egy másik oldala is, mivel a mese az embernek rendeltetett: bölcsõtõl a koporsóig. Többször hallottuk már, a mesék tulajdonképpen a mindennapi életben gyökereznek, a színterek, a pozitív és negatív hõsök cselekedetei valós történeteken alapulnak, természetesen átvitt értelemben. A mese - mondhatni - egy õsleves, egy õsi állapot, amelynek, ha ismerjük szimbólumrendszerét, a saját életünkre is kivetíthetjük, s ahová mindig visszatérhetünk erõt meríteni az újabb kihívásokhoz. Talán naívan hangzik, de állítják, a magyar népmeséknek gyógyító és világteremtõ ereje van. Elidegenedõ világunkban, amit némileg a nyugati szubkultúra is ránk erõltet, hadrendbe állítva a mondern kor vívmányait, igyekszik kötelékek nélkülivé, értéktelenné formálni a kisközösségeket is. A tévé, az internet jórészt lebutít, mintsem felnyitja az egyén szemét, engedi kiteljesedni azt szellemileg és lelkileg. A nagy igazságok mögött önzõ piacgazdaság, hatalomkényszer és élvezethajhászás áll, ma ezzel aggatnak tele minket. A népmeséink, néphagyományaink, Elek apó kincse pedig lábunk alatt hever, többnyire feláldozva a globalizált kényszer oltárán.
Ebben a ránk eröltetett nagy rohanásban, nem lenne-e egy kis idõ megállni, és végiggondolni a megtett utat, fészbuk és kirakat nélkül? Nem volna-e ideje annak, hogy egy picit szelektáljunk a fejekben, lelkekben, és kidobjuk a mûanyag szenynyet, ami nélkül talán valóban az látható, ami a dolgok rendeltetése mögött van, és nem az, amit fizetett “agytrösztök” és “önjelölt próféták” fröcskölnek képünkbe nap-mint nap?! Eljussunk oda, és megkérdezzük magunktól, vajon mivé váltunk, válhatunk: Vizi Péter vagy Vizi Pál akarok maradni, lenni, felfogva azt, hogy tetteimnek következménye van e földön? Az egyik út a halálba vezet, a másik az újjászületés lehetõségét hordozza, a döntés bennünk van, de ehhez elõbb szembe kell néznünk önmagunkkal, félelmeinkkel, és bátorságunkkal egyetemben. Mert könnyen lehet, a problémáinkat nem a zsoldos, a hódító, a jöttment, az idegen, a talk-show-ok, az on-line-os kuruzsló oldja meg, hanem a belõlünk fakadó akarat, a józan paraszti ész, a szeretet. Meséink talán segítségünkre lehetnek ebben, ne szégyelljük hát, és merjünk elolvasni, felolvasni nyugodtan gyerekeinknek egy-egy Benedek Elek által gyûjtött népmesét is!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 893. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.