Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.10.03.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 892. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.10.03. Magazin

A lojális ember

A lojális latin eredetû szó, hûségest, megbízhatót jelent. Jelent együttmûködést is, közösséget vállalást is. A lojális ember kitartóan megbízható, méltányos, igazságos, jóhiszemû, egyenes, becsületes személy. Egy lojális ember nem változtatja meg elveit önzõ érdekek miatt, mert azt korábban megfogadta.
A magánéletben is sokszor találkozunk a fogalommal: lojális valaki a barátjához (aki nem hagyja cserben barátját és nem "felejti" el azt se, amikor barátja hûséges cselekedeteket végzett irányában), családjával, munkatársával, akkor is, ha nem azonosul teljesen nézeteikkel.
Az ilyen ember megbízható személy, aki becsülettel kitart egy eszme, érdek képviselete, cél, feladat, kötelesség teljesítése mellett, illetve egy személy, közösség mellett, úgymond fogadást tett az elkötelezettségrõl. A lojális szó eredeti jelentése: törvénytisztelõ; az uralkodóhoz, az államhoz, a politikai rendszerhez, közösséghez hû.
Ma a lojalitáson inkább a céghûséget értjük. Pl. egy céghez lojális ember, vagyis a lojális alkalmazott nem fecsegi ki a piaci versenytársaknak a cég problémáit, jövõbeli terveit. Aki lojális a céghez, vagy ahhoz a munkahelyhez, ahol alkalmazott, nem ócsárolja felettesét, fõnökét, aki munkaadója és létét biztosítja, hanem hû hozzá, és munkatársaihoz is.
A munkahelyi problémákat nem viszi ki a köztudatba, kollegáit, munkatársait nem becsméreli le, és munkáját is mindig becsületesen elvégzi, még akkor is, amikor a fõnöke nem látja.
"Minél nagyobb egy csoport lojalitása a csapat irányába, annál nagyobb a motiváció a tagok között, hogy megvalósítsa a csoport céljait, és nagyobb a valószínûsége annak, hogy el is fogják érni céljaikat."(Rensis Likert) Átvitt értelemben: a lojális ember igazságos hozzáállást mutató személy, aki egy másik személyt, vagy annak bizonyos cselekedetét, kérését úgy bírálja el, hogy a személy érdemeit, az adott helyzet körülményeit is figyelembe veszi; azaz méltányosan. Ugyanakkor erkölcsileg szilárd személy, aki hozzáállása, viselkedése, tettei alapján nyílt, becsületes és tisztességes ember.
A "lojális" szinonimái: õszinteség, erkölcsösség, hû, kitartó, ragaszkodó, hûséges, megbízható, csábíthatatlan, megingathatatlan, odaadó, szavahihetõség, egyenesség, sportszerûség, állhatatos, méltányos, igazságos, becsületes, egyenes (Lapoda multimédia, wiki - lojális - wikiszótár. hu online magyar értelmezõ szótár).
A lojális ember hûségében rendíthetetlen, amit megfogad, azt nem hágja át, megtartja a megadott szavát tûzön-vízen át. Az ilyen emberre minden körülmények között lehet számítani. Az is a lojalitáshoz tartozik, hogy ha szeretõ-kedvességet tanúsítanak irántad, akkor viszonzásul ugyanez várható tõled is, vagyis a lojalitásért lojalitás várható. Aki nem ilyen, azt hamar kiismeri más is, nem csak a fõnöke, és hamarosan le is írja a bizalmas emberei listájáról.

Összeállította: Antal Izabella
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 892. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.