Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.10.03.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 892. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.10.03. Művelődés

Magyar Népmese Napja Kisbaconban

Akárcsak a mesékben, a hagyományos Népmese napi kisbaconi cimborálásra ráadás is járt idén. Szombaton kisebb gyermekhadat, míg Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án több, mint kétszáz kisgyermeket vezettünk be a mesék rejtelmes helyszíneibe és próbáiba.
A Bodvaj Egyesület egy évtizede minden évben közös cimborálásra hívja meseszeretõ cimboráit. A Benedek Elek Emlékház udvarán tartott ünnepi köszöntõjében Szabó Réka magyartanár, az író dédunokája a tanulni vágyó Benedek Eleket is szerencséjét próbáló mesehõshöz hasonlította, aki felnõttként különösen fontosnak tartotta, hogy minden ember, foglalkozásától függetlenül, általános mûveltségre tegyen szert.
Az emlékháztól a kisbaconi temetõ felé barangoltak a kezükben õszi virágcsokrot szorongató gyermekek, Apó sírját idén is megszínesítették a szeretettel elhelyezett virágcsokrok. A mesebarangolást Farkas Erzsébet tiszteletes asszony indította az író szobrától, a keretmese kellõképpen kíváncsivá tette a kis cimborákat a rájuk váró próbák teljesítésére. A barangolók hét mesebeli helyszínen találkoztak a mesehõsökkel, így próbákat álltak ki a Kacsalábon forgó palotában, a Dínom-dánom házban, az Örök ifjúság forrásánál, a Kõmorzsolónál, a Vasgyúró pitvarban, a Csodakunyhóban és miután minden próbát teljesítettek a Torkos udvarban nyerték el jutalmukat, a királyi lakomán való részvételt.

A Bodvaj Egyesület ezúton mond köszönetet a Benedek Elek Emlékháznak, a Benedek Elek Elemi Iskolának, a tájházat mûködtetõ Németh Erzsike tanítónõnek, a vízimalmot mûködtetõ Keresztes családnak, ifjú és idõs Baló Zoltán kovácsoknak, a Kisbaconi Erdõ- és Legelõbirtokosságnak, Komporály Béla családjának, Kolcza Judit tanítónõnek, Veres Ildikó óvónõnek, Nagy Zsuzsánna tanárnõnek, Farkas Erzsébetnek, az egyesület önkéntes ifjainak, önkéntes szakácsainknak, a csoportokat szervezõ-irányító pedagógusoknak, mindazoknak, akik segítségükkel hozzájárultak a nap sikeréhez. Kiemelten köszönjük a támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelõ Zrt-nek.
Mesélõ Háromszék, a 9 napos mesefolyam
Benedek Elek születésének 155. évfordulóján, a Magyar Népmese Napján Kisbaconban indult útjára a 9 napos MESÉLÕ HÁROMSZÉK rendezvénysorozat, amelynek keretében a megye 25 településén, 62 mesés program várja a meseszeretõket. Az ünnepélyes megnyitó, a Meseíró és meseillusztrációs pályázat díjátadó ünnepsége, és a pécsi MárkusZínház, Az égig érõ fa c. bábjátéka után a Bodvaj Egyesület mesebarangolást szervezett a több mint kétszáz fõs gyermekseregnek. A nyitórendezvény zárómomentumaként útjára indult a MESEMÉCSES program, amelynek résztvevõje a megye közel 100 kisközössége. A rendezvény szervezõi a Kovászna Megyei Mûvelõdési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, Cimborák Bábszínház, Regös Ifjúsági és Közmûvelõdési Egyesület.

Benedek H. Márta, Bodvaj Egyesület<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 892. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.