Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.10.03.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 892. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.10.03. Közélet

Tanácstalanok a nagybaconi gazdák is

Medve járt itt:  Ahol végigment (képünkön) letarolt mindent. A gazdának az éves munka után ennyi marad 

A.E. Erdõvidéken, egyes szakemberek állítása ellenére, a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon elszaporodtak a vadállatok, közülük leginkább a medve az, mely jelenléte ijesztõ, és sok bosszúságot okoz a környék gazdáinak, akik a törvényekkel szemben tehetetlenek, mivel - állítják -, több jogot adnak a vadnak, mint a gazdának. Bár nem haragszanak a medvére, - mint mondják, az nem hibás-, nem értik, hogy a helyi, megyei vadásztársaságok miért nézik tétlenül kálváriájukat. Az éjjeli õrzéssel semmire sem mennek, mert amint felügyelet nélkül hagyják a kukoricatáblát, a medve rögtön beleül, legutóbb Nagybaconban látták fényes nappal a bundást, bent a faluban.

Nagybacon határában, a kedden átadott silózógép avatón megjelent gazdák, valamint a község polgármestere, Simon András panaszolta el a tarthatatlan helyzetet lapunknak. Tanácstalanok és reményvesztettek, mert egyszerûen nem tudják kezelni a helyzetet, tulajdonképpen magukra vannak hagyva – hangoztatják: “Lassan a faluban is úgy járkál a medve, mint a határban, és ez már tarthatatlan, szürkületben például Szárazajta fele 3-4 medvével találkozik az ember az úton.” - fogalmaz az elöljáró. A helyszínen összegyûlt emberek elmondták, nem értik, hogy miért nem adnak kilövési engedélyt, értik õk, hogy sok pénzt hoz a konyhára a medve, és kell a külföldi vadásznak, de azért ez már csúfság! - hangoztatták. Az egyik gazda, akinek a közelben van egy negyven áras törökbúzatáblája, ajánlkozott, hogy elviszen, és megmutatja, hogy milyen károkat okoznak a medvék. Útközben mesélt: “Ma reggel is hajnali ötig voltunk kint, õriztük a törökbúzát, de amikor eljöttünk, mert itthon is dolgunk van, akkor megint benne járt a medve.” A helyszínen mindez beigazolódott, hajnalban megint bent járt a medve, és több négyzetméteres helyen a földdel tette egyenlõvé a termést. “Látja, minden nap ez a látvány fogad minket, ha nem szedem le azt, ami megmaradt, hétvégére a negyven árból semmi sem marad. Hol itt nekem a haszon?! Amikor be akarom gyûjteni az éves termést, csak a kárral maradok.” - nyugtázza elkeseredetten a károsult gazda.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 892. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.