Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.10.03.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 892. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.10.03. Közélet

A sárgaság megelõzhetõ a megfelelõ higiéniával

Bármelyik forrás vize, amit használunk, befertõzõdhet, ha nem tartjuk tisztán a környezetét
- figyelmeztet Szász Árpád hidrológus.

Sz.Réka Az elmúlt héten több közleménybõl értesülhettünk arról, hogy megnövekedett Erdõvidéken, Barót környékén a hepatitis A-vírussal való fertõzések száma. A közleményekben a hétköznapi nyelven sárgaságnak nevezett betegség egyik okozójaként az olyan forrásvizeket említik meg, melyek nincsenek kellõképpen kiképezve.
A Baróti Városi Kórház igazgatójától, Dénes Mária-Magdolnától érdeklõdtünk a probléma nagyságáról, aki elmondta, Baróton, a sürgõsségi osztályon jelentkezõ betegek közül öt esetben lehetett igazolni a sárgaságot, szakorvosi rendelõben pedig tizenöt esetrõl beszélhetünk, mely laboratóriumi vizsgálattal beigazolódott. Ugyanakkor megtudtuk, a betegek nagyrészt gyerekek, elõször Székelyszáldoboson ütötte fel a fejét a kór, onnan terjedt át körzetünkre is.
A Bardoc községi családorvosi rendelõ orvosa, Kátai Zsuzsa a betegség terjedésérõl elmondta, három-négyévente felüti magát ez a betegség, és általában eljárja a közösség nagyrészét. A mostani esetek zöme a székelyszáldobosi roma közösséget érintik. Az esetek gyakoriságát abban látják, hogy ebben a közösségben a meglevõ forrásvizet gyakran nem megfelelõen használják, sokszor mosakodáshoz is, és fogyasztáshoz is használják a vizet. A sárgaságot a piszkos kéz betegségének hívják, és nem véletlenül, hiszen legtöbb esetben az alapos, rendszeres kézmosással elkerülhetõ a betegség. A doktornõ elmondta, több mint száz esetrõl van tudomásuk, ezért tartott már felvilágosítást az érintett iskolában arról, hogyan kerülhetõ el a fertõzõdés, és hogyan lehet hatékonyan fertõtleníteni a kagylókat, wc ülõkéket. A fertõzéstõl számítva, két-három hét múlva jelentkeznek az elsõ tünetek, ez idõ alatt viszont folyamatosan fertõz a beteg. A gyakori tünetek közé sorolható a rossz közérzet, a hõemelkedés vagy láz, levertség, hasi fájdalmak, hányinger, hányás. A tünetek nem elég egyértelmûek, sok esetben összetéveszthetõ más betegséggel, pár nap után azonban sötétebb lesz a vizelet, és a szem fehérje sárgás színt kap.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 892. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.