Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.09.26.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 891. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.09.26. Művelődés

Az épített örökségünk védelmében

Hoffmann Edit házigazda: Sajnos a szakemberek egy része sem veszi komolyan a feladatát. Ferenczi Z. Sámuel építõmérnök: El kellene érni, hogy a mûemlékvédelemre ne mumusként tekintsünk

A.E.Gyökeres szemléletváltásra lenne szükség ahhoz, hogy a mûemlékvédelem ne egy üres fogalom legyen vidékünkön, kérdés, hogy ez a váltás mikor jön el, és eközben mennyi épület megy tönkre. Rengeteg hiányosság és bepótolásra váró dolog van, melyek megléte nélkül a pozitív példák és kezdeményezések mellett rengeteg negatívval is találkozunk. El kellene jönnie annak az idõnek, amikor egy mûemlékvédelmi engedély kiváltása hasonló procedúra, egy villamos vagy gázas engedély kiváltásával – ilyen, és ehhez hasonló gondolatok, kérdések fogalmazódtak meg kedden este a Tortoma önképzõ kör, Ferenczi Z. Sámuel által tartott Régi épületek új köntösben címû elõadása után.

Ferenczi Z. Sámuel mûemlékvédelmi szakember a Kulturális Örökség Napok keretén belül ismertette a helyi közönségnek a Hereditatum (www.hereditatum.org) programját, illetve honlapját. A Hereditatum célja: Ismertetni és felhívni a figyelmet az épített örökségünk folyamatos védésére és megõrzésére, emellett, feltérképezni az összes erdélyi mûemléképületet. Az 5236-ból eddig 2693-at sikerült feltérképezni. A honlapra bárki regisztrálhat és adatokat (képanyagok, dokumentumok) tölthet fel a folyamatosan bõvülõ adatbázisba, az oldalt naponta több mint százan látogatják, és 4-5 aktív felhasználója van.
Fontos, hogy tudatosuljon bennünk, hogy amit megöröklünk, azt védeni kell, és hitelesen átadni a jövõ generációnak, ez részben valósul meg csupán. Azon kell dolgozni, hogy a fiatalabb generáció figyelmét felhívják arra, hogy milyen értékek örökösei – fogalmazott Ferenczi. Az elõadás utáni beszélgetésbõl kiderült, Erdõvidéken az épített örökségnek csak egy töredéke szerepel a megyei vagy az országos listán, azon a listán, amelyet 1960-ban készítettek.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 891. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.