Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.04.10.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 608. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.04.10. MűvelődésCsillagok útján
  Kell a hanyományt õrizni, fontos megtartani, tudatosan mûvelni, bemutatni a maga egyszerû vonzásában a népmûvészetet. Ha mindezt tovább is tudjuk adni, akkor elmondható, hogy a tett elérte célját. Ezt az életfelfogást vallja az olaszteleki Hajnalcsillag néptáncsoport is. Õk a népzenét, a néptánc varázsát, hangulatát elevenítik meg és ismertetik az erdõvidéki közönséggel. Azonban nem ragadnak meg a szûk határok között, hanem a vidék néptánchagyományait  messze földre is tovább viszik. Hogy mikor és hogyan kezdõdõtt mindez, arról Bartha Imrét az olaszteleki Hajnalcsillag néptánccsoport egyik vezetõjét-oktatóját kérdeztük.
– Mikor tette meg az elsõ tánclépéseket?
– Fiatal korom óta nagyon szeretem a táncot, amatõr zenész is voltam. Az egész tulajdonképpen onnan indult, amikor kezdõ tanárként kihelyeztek Bardocra. Azóta több megyei képzésen is részt vettem. A tánc iránti vonzalmam gyümölcse a 2002-ben alapított olaszteleki néptáncsoport. Akkor ugyanis jómagam és Kósa Ilona-Imola elhatároztuk, hogy tovább adjuk népmûvészeti ismereteinket a fiataloknak. A történetünk tehát így kezdõdött. Azóta már két generációt is kineveltünk.
– Eltelt hét év, mostanság kikkel dolgoznak, megvan a folytonosság a néptáncsoporton belül?
– Minden héten rendszeresen próbálunk. A jelenlegi csoportot 5. osztályos korukban vettem át, most a zöme már 8-9. osztályosokból tevõdik össze. Igyekszünk összetartani õket, figyelünk arra, hogy minden generációváltás után ne kelljen teljesen újrakezdeni mindent. Ezért kicsik, nagyok, együtt próbálunk és táncolunk. Elmondhatom, hogy jól állunk az utánpótlással is, csak a legényekkel állunk hadilábon, hiszen nagyon kevés a fiú, s még kevesebb, aki még jól is táncol.
– Sok helyen megfordultak már, minek köszönhetõ mindez?
– Mi, az eredetiségre törekszünk, erre összpontosítunk. Mindig legelõször az erdõvidéki táncokat tanuljuk meg. Amibõl mára elég kevés maradt fenn. Táncainkban ezeket kombináljuk, használjuk fel. A koreográfiánkat is ennek megfelelõen alakítjuk. Üveges táncunk is van, ami nem erdõvidéki eredetû, de táncolunk felcsíki táncokat (fiús és párosfigurák), legalább öt fajta táncot tudunk. Jelenleg a küküllõmentit tanulgatjuk, csiszolgatjuk. Szeretjük ezt, és hiszünk abban, amit csinálunk. Több alkalommal felléptünk már Baróton, az udvarhelyi Altera alapítvány jóvoltából pedig minden évben meghívnak Székelyudvarhelyre a Míves emberek sokadalmára. Szatmáron a Partiumi-napokon, az anyaországban Gyulán is szerepletünk már.
– Legközelebbi fellépésük?
– Baróton május 16-án lesz egy néptánctatlálkozó, ahová az erdõvidéki néptánccsoportok is meg lesznek hívva.  Erre a megmérettetésre készülünk, felcsíki és küküllõmenti táncokkal.
Kérdezett: Albert Egon


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 608. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.