Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.09.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 890. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.09.19. Közélet

Lehetõségük szerint javítottak

Sz.Réka Az õsz biztos jövetelével az elmúlt héten, óhatatlanul elkezdõdött az iskola is. A tanintézmények megnyitották kapuikat a diákok elõtt, néhol jól felkészülten, néhol még elmaradt tennivalókkal, annal függvényében, mennyi fért az anyagi- és idõkeretbe. Erdõvidék iskoláinak vezetõit arról kérdeztük, hogy sikerült felkészülniük az iskolakezdésre.
A baróti Gaál Mózes Általános Iskolában jól indult a tanév, kisebb javításokat, meszeléseket végeztek el, ott, ahol a szükség megkövetelte, és amennyit lehetett a kevés személyzettel - értesültünk Zajzon Csaba igazgatótól. A baróti tanintézményhez tartoznak a köpeci, felsõrákosi, bodosi, bibarcfalvi, miklósvári iskolák is, ezekben is lehetõség szerint végezték el a szükséges meszeléseket. Bibarcfalván két tantermet újítottak fel, Köpecen fontos volt az új kerítés elkészítése, melyen még dolgoznak, ezen kívül folyamatban van két óvodai terem kialakítása is a köpeci iskolaépületben, mivel költségcsökkentés céljával leköltöztetik az óvodás csoportokat az iskola épületébe. Az új tanévben Baróton 55 diák kezdett nulladik osztályt (52 magyar, 1 román tagozaton, és 2 speciális osztályban), Köpecen 10, Felsõrákoson 6, Bodosban 1, Bibarcfalván 6, Miklósváron 2.
A Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum igazgatója, Dimény János elmondta, már augusztus közepétõl készen álltak az iskolakezdésre, az osztálytermeket rendberakták, a javításokat elvégezték, egy teremnek maradt el a felújítása, melyet kabinetnek alakítanak ki, ezt ezután fogják elvégezni. Nagyobb javítási munkálatról nem számolhatnak be, mivel ezt jövõre tervezik, a régi épület teljes felújítását, mely 1991-ben esett át legutóbb hasonló munkálatokon. Ugyanakkor sikerült szabadtéri figyelõrendszert elhelyezniük, így az iskola területét, udvarát, és az intézmény közvetlen környezetét teljesen felügyelet alatt tudják tartani, ez lényeges a biztonság szempontjából, az idegenek távol tartása érdekében.
A vargyasi Borbáth Károly Általános Iskola szeptember 1-tõl új igazgatóval kezdte a tanévet, Fazakas Tünde tornatanár személyében. Az intézmény vezetõje elmondta, a szükséges elõkészületek megtörténtek ahhoz, hogy jó körülmények között kezdjék a tanévet. A jelentõsebb munkálatok között említette az iskolaépület padlásához való három feljárat készítését, hogy hozzáférjenek a villanyhálózathoz. Vargyason 12 kisdiák lépte át elõször az intézmény kapuját.
A bardoci Benkõ József Általános Iskolához tartoznak még az erdõfülei, székelyszáldobosi, és az olaszteleki I-IV. iskolák is. Mindegyik tanintézményben meszeltek a nyár folyamán, Bardocon az óvodában padlócsempét raktak, Székelyszáldoboson új osztálytermet alakítottak ki az óvodásoknak, ajtót, ablakot cseréltek három osztályteremben, ahol már rossz állapotúak voltak, Erdõfülében az iskolaépületen cserepet forgattak, és kijavították a tetõzetet, az alsónál pedig új kerítést készítettek - értesültünk Fazakas Attila aligazgatótól. Az új tanévben 75 kisdiák kezdte meg a nulladik osztályt.
A bölöni Farkas Sándor Általános Iskolában nagyobb javítási munkálatokra nem került sor, a szükséges meszelést azonban a tantermekben elvégezték, és megjavították a központi fûtéshez szolgáló kazánt úgy Bölönben, mint Bölönpatakon - értesültünk Pãcurar Dorin igazgatótól, aki elmondta, szükség lett volna a tetõzet javítására is, valamint pár osztályban ablak és padlócserére, azonban az anyagi keretek hiánya miatt erre most nem futotta, a négy éve, az árvíz alkalmával megrongálódott óvodaépületet sem sikerült még felújítani, így azóta az óvoda is az iskolaépületben mûködik, ez viszont nem a legjobb megoldás, hiszen a nem azonos program miatt zavarják egymást a gyerekek. Bölönben 5 kisdiák kezdte a nulladik osztályt, Bölönpatakon 12.
A nagybaconi Konsza Samu Általános Iskolában belsõ meszelést, apróbb javításokat végeztek, a nagy épület felsõ folyosóján lambériáztak - tudtuk meg Baló Ervin igazgatótól. Nagybaconban 24, Kisbaconban 1, Szárazajtán 5 nulladikos kisdiák kezdte meg az iskolát.
A nagyajtai Kriza János Általános Iskolában sikerült a fõépület folyosóját, egy osztálytermet és az elõkészítõ osztály termét kimeszelniük, valamint az óvoda és a régi iskola épületének külsejét - értesültünk Benkõ Klára igazgatótól.
Középajtán példaértékû munkálat folyt, hiszen az intézmény megvásárolta a szükséges kellékeket, és a munkálatokat, a meszelést és a nyílászárok festését a szülõk végezték el. Az iskolák környékének rendbetételét a csákánydoroszlói testvértelepüléstõl kapott performáns kaszálógéppel végezték el.
Nagyajtán 13, Középajtán 9 kisdiák kezdte az elõkészítõ osztályt.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 890. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.