Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.09.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 890. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.09.19. Művelődés

Az itthon méltatlanul “mellõzött” szobrászmûvész

Attila szekere, Román Viktor utolsó alkotása. Mûvei sokáig tabutémának számítottak Romániában

Román Elemér (a képen balról ), a szobrászmûvész testvére, az örökség ápolója, továbbvivõje

A.E. A vargyasi gyökerekkel rendelkezõ világhírû szobrászmûvésznek, – akirõl Párizstól-Londonig mindenki elismeréssel beszélt, akinek sikerült bekerülni Párizs több mint húszezer mûvésze közül az elsõ százba –, nyílt meg emlékkiállítása múlt szombaton a vargyasi Daniel kastélyban. A Hargita megyei Homoródszentmártonban született Román Viktor (1937-1995) szobrászmûvész édesapja a vargyasi Román “Réz” Ferenc volt, ezért többszörösen is kötõdik a községhez, ezért úgy is mondhatnánk: Román Viktor hazaérkezett – fogalmazott Román Attila, a kastély gondnoka a kiállításmegnyitón. Székelyudvarhely, Székelykeresztúr és Sepsiszentgyörgy után Vargyas volt a negyedik állomás, ahol a nagyközönség láthatta Román Viktor munkáit.

Ilkei Ferenc polgármester, aki a mûvész közeli rokonaként megosztott pár gondolatot a jelenlévõkkel, bevallotta, hogy bizony elég keveset tud Román Viktorról, emlékei is a zsenge gyerekkorába nyúlnak vissza, emlékszik, hogy édesanyja milyen tisztelettel és odaadással beszélt a mûvész munkásságáról: “Most megdöbbenve olvasom, hogy Román Viktor Székelyföld és Erdély legnagyobb szobrászmûvésze volt, sajnos méltatlanul feledésbe merült, és ma sincs még tisztességgel helyére téve, pedig egész életében ragaszkodott székelyföldi gyökereihez. Motívumvilága, formai megoldásai egyértelmûen az erdélyiség vállalását tükrözik”.
Román Elemér, a mûvész bátyja mesélt testvére életútjáról, a kezdetektõl egészen az 1995-ben bekövetkezett haláláig, kihangsúlyozva, hogy testvére nemcsak székelyföldinek, homoródszentmártoninak, hanem mindvégig vargyasinak is tartotta magát.
Rendkívüli tehetsége már nagyon kicsi korában megmutatkozott, nyolcéves korában agyagot mintázott, és fát faragott, kakasait és ekéit falusi vásárokon adta el. Elsõ kiállítását tíz esztendõs korában rendezte meg, úgy mint szobrász. 1950-ben beíratják a marosvásárhelyi Szépmûvészeti Gimnáziumba, innen kerül 1954-ben a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzõmûvészeti Fõiskolára. Az ifjú mûvész nem tudott megfelelni az akkori kommunista divat elvárásainak, õ képtelen volt ifjú és arató, öntõ munkást készíteni, neki ez nem akart menni, többek között emiatt is emigrál a hatvanas években külföldre. Román Viktor a szobrászatot nem klasszikus értelemben közelítette meg, õ az absztrakt és a szoc-reál vonalat követte, fémmel, fával és kõvel dolgozott, szobrai önmagukban filozófiát is hordoznak, nemcsak esztétikai élményt. Attila szekerének mondanivalóját mind a mai napig nem fejtették meg, annyi biztos, hogy Román Viktornak nyolcesztendõs korától a szekér volt a fõ motívuma, ezt 50 éven keresztül csinálta, addig, míg eljutott Attila szekeréig. Mikor elkészült vele, rá egy hónapra meghalt. Az emlékkiállítás végén Román Elemér a halála elõtti, hazaiakhoz írt megható és mélyen elgondolkodtató búcsúlevelét is felolvasta.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 890. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.