Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.09.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 889. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.09.12. Magazin

Pénzmosás

Egyszer, amikor pénzmosásról beszélgettek a vendéglõben az egyik asztalnál, a székely bácsi a másik asztalnál akaratlanul is meghallotta, hogy a pénzt meg kell mosni. Eleget törte a fejét, hogy ugyanbiza annyira el tudott az a pénz mocskolódni, hogy már muszáj megmosni. Törte is a fejét, nem volt kihez szóljon, mert egyedül illogatott, hogy vajon miféle mosási módszert használnak az úri emberek, hogy a mocskos pénzüket tisztára mossák. Gondolta csak úgy magában két pipafüst között, hogy õ nem kell búsulja a pénzmosást, mert ha pár lejt benne talál felejteni a nadrágja zsebében, azt a felesége hét végén már kimossa, tehát semmi gondot nem okoz a pénzmosás. Még örvend a végén, hogy ha megmarad épen a pénz, és nem megy tönkre. Nem tudta õkegyelme felfogni, mit is jelent valójában a pénzmosás. Az alábbiakban egy kis magyarázattal szeretnék szolgálni, tallózva az Élet és Tudomány folyóiratból, így talán mindnyájan jobban megértjük a pénzmosás fortélyait, de Isten mentsen minket, hogy mi is ilyesmibe találjunk keveredni.
A tisztelt olvasóközönség túlnyomó többsége olvasta az aranylázról szóló írásokat, amikor Alaszkát valósággal elözönlötték a könnyû meggazdagodásra vágyók hadai. Tudjuk azt is, hogy az odasereglõk legnagyobb része még szegényebben jött el onnan, mint amikor odament. Az ott munkálkodók nagy része rájött, hogy rendes fizikai munkával többet lehet keresni, mint a bizonytalan kimenetelû aranymosással. Van azonban egy, az aranymosásnál lényegesen kifizetõdõbb "mosódai tevékenység" is, amely nagyon elterjedt a világon: a pénzmosás. Az ebbõl származó jövedelmeket, csakúgy, mint a "kimosandó" pénz mennyiségét nem forintban vagy lejben mérik, nem is tízezrekben, hanem dollárban és kilóra. A pénzmosásban érintettek tapasztalatból tudják, hogy egy kiló tíz- vagy százdolláros bankjegy mekkora összegû.
A nemzetközi szervezetek által elfogadott meghatározás szerint a pénzmosás vagyoni érték átalakítása, átadása vagy átutalása azzal a céllal, hogy a pénz eredetét, bûnözéssel összefüggõ származását elfödjék. A pénzmosás három lépésben történik. A folyamat legkritikusabb pontja a pénz elhelyezése. Az illegális eredetû- például kábítószerek kis tételben való eladásából származó- piszkos pénzeket, többnyire közvetítõk beiktatásával, bankban helyezik el, vagy olyan értékké, például ékszerré vagy nemesfémmé alakítják át, amelynek az esetében nem olyan gyanús a nagy mennyiségû készpénz. A pénzmosás második lépcsõjét a szakzsargonban rétegzésnek nevezik. Ekkor már a bankszámlára helyezett pénzt "megjáratják egy kicsit". Ide-oda utalják, látszólag öncélúan, valójában azért, hogy -az egymásra rétegzõdõ- torlódó bankmûveleteknek köszönhetõen - egy esetleges vizsgálatban minél jobban összekeverjék a vizsgálódókat, s minél nehezebb legyen a pénz útját nyomon követni. A mosott jövedelmet azután a harmadik lépcsõben, a legális gazdaságban fektetik be, összeszedik a különféle bankszámlákon elhelyezett pénzt, hogy azután tisztes vállalkozásba kezdjenek vele. Ez a mûvelet az integráció. A jótékonysági bálokon “valcerozó” tisztes nagyiparosok, és bankárok között nem egy akad, akinek az elsõ millióit nemigen illik firtatni. Ahogyan egy magyar bank szakmabeli fogalmazott: a Rockefellerek - magyarra fordítva: sziklagörgetõk - sem sziklagörgetésbõl jutottak az elsõ milliójukhoz, sokkal inkább útonállásból. Pénzt mosni könnyebb olyan országokban, ahol zûrzavar uralkodik, s laza az ellenõrzés. A nemzeti gazdaságokban, általában, nehéz elválasztani a tiszta pénzt a piszkostól.
Úgy gondolom, hogy tisztelt olvasóim megértették a fent leírtakat, hiszen elég egyszerûen és közérthetõen van írva. Ezúton szeretnék megosztani egy pár tudományos dolgot közérthetõ formában, egy kis tréfával fûszerezve. Remélem, tetszeni fog: Könyvészet: Élet és Tudomány, 1995/11.
Egyed Béla, gépészmérnök
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 889. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.