Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.09.12.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 889. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.09.12. Közélet

A mai egyháznak Jézus a fundamentuma! 

ft. Kántor Csaba püspökhelyettes: Isten igéje egyedül az élet, aminek jövõje, megtartó ereje van 

dr. Buzogány Dezsõ teológiai professzor: Kálvin János, Istennek az igéjét tárta fel elõttünk

A.E. A Kálvin-emlékévek (Kálvin János halálának 450. évfordulója) bezárásaként fennállásának 360. évét ünnepelte egész hetes rendezvénysorozattal múlt héten az Erdõvidéki Református Egyházmegye. Szombaton a baróti református templomban tartott ünnepi istentisztelettel és elõadásokkal kezdõdött a program, az altemplom elõcsarnokában megtekinthetõ volt a ft. Szegedi László generális direktor által megálmodott vándorkiállítás, amely Kálvin János, genfi reformátornak állít emléket.

Hétfõn, Erdõfülében presbiteri konferenciát tartottak, ahol Kolumbán Vilmos teológiai professzor tartott elõadást, csütörtökön pedig az egyházközségek nõszövetségeinek tagjai gyûltek öszsze Középajtán, ahol Bernád Ilona természetgyógyász, a magyar nép immunerõsítésérõl értekezett. Szombaton a baróti református templomban igét hirdetett ft. Kántor Csaba püspökhelyettes, a hit megtartó erejét hozta fel példának, ez a hit igaz, és Jézus Krisztusra épül, ezt a hitet adták át nekünk elõdeink. Nem szabad azonban elbizakodottaknak lennünk, és fel kell tennünk magunkban a kérdést: Vajon van-e hiányossága ma a hitünknek, kinek szól ma a hit, az Isten igéje? A mostani hívõ embernek is küldetése van és nem kevés, meg kell találnia saját magában hitének hiányosságait, hogy azokat pótolni lehessen. S ebben a keresésben nem szabad félni, mert velünk az Isten! Berszán István, az Erdõvidéki Egyházmegye esperese elmondta, mindaddig nem beszélhetünk erdélyi reformációról, amíg nem említjük meg Kálvin János nevét, akinek munkássága nemcsak Erdélyre, hanem Európára és ezen keresztül az egész világra hatással volt, ezekbe a tanokba foglaltatik bele a 360 év is, Krisztus tanításai adtak erõt az egyházmegyének, a jó és a rossz idõkben. Bíró Béla, az Erdõvidéki Egyházkerület fõ gondnoka, a több mint három és fél évszázad eseményeinek fõbb évszámait emelte ki, ahol az erdõvidéki egyházmegyét a hamvaiból újjászületett fõnixmadárhoz hasonlította.  Dr. Buzogány Dezsõ Kálvin Jánosról tartott  elõadást, dr. Darkó Dezsõ történész pedig az Erdõvidéki Református Egyházmegye történetérõl beszélt. Fellépett a Zathureczky kórus, Moroianu Ana és Bartha Levente szavaltak. 

 
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 889. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.