Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.08.29.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 887. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.08.29. Közélet

Amikor a sült galambból sündisznó lesz...

ALBERT EGON A szeptemberi iskolakezdés elõtt, több, nagyobb volumenû esemény is lezajlott, vagy éppen zajlik vidékünk szûk határain belül, s amelynek hatásai idõvel lesznek majd igazán lemérhetõek, a vidék jövõjének tekintetében. Ezek közül is kiemelkedik kettõ, a lassan “Izaurai” brazil szappanoperák szintjére alacsonyodó Nagyajta-Apáca-i híd esete, a választott vezetõink ígérgetéseivel, a másik a hamarosan ismét kalapács alá kerülõ bibarcfalvi fürdõ tulajdonjoga, amit a “maffia” szagú milliárdos tartozások egyik fájó áldozataként tart számon a közvélemény egy része.
A nagyajtai híd régi történet, most eljutottunk oda, hogy már csak néhai hídként lehet emlegetni, mert közel egy évtizedes huzavona után végre lebontották a rogyadozó faszerkezetet, azt ígérvén, hogy utána rögtön nekifognak a másik építéséhez, hiszen a környék vállalkozói, gazdái, magánemberi számára nem állhat meg az élet. Ehelyett... a sült galamb szépen repül(t), eddig, csahogy most ott lent egy nagy semmivel találja szembe magát az, aki oda lelátogat, és akit esetleg érdekel, hogy miként alakul az új híd sorsa. Volt híd, nincs híd, lesz híd, s ha igen, akkor mikor, a következõ évezredben?! - nesze neked adófizetõ polgár, háboroghatsz, cirkuszolhatsz, de úgyis megmagyarázzák, hogy miért késik ismét a munkálat. Egyszer Bukarest nem adott pénzt, egyszer nem lehetett, mert nem voltunk kormányon, aztán jött a megye, és hidat ígért, hangoztatván: megérdemli az erdõvidéki is, hogy legyen elõrehaladás. Nekifogtak volna, de aztán gond volt a tervekkel, közben pedig magas lett az Olt vízállása, most pedig alacsony...
Ötven évvel ezelõtt, a kommunizmus vasmarkában, még virágzott a bibarcfalvi strandélet, szekus világ ide vagy oda, de élet volt a fürdõ körül... Most árverezik azt a helyet, ahová a legendák szerint mankóval jöttek a környékról, és messze földrõl, és mankó nélkül távoztak, miután kikúrálta ott magát az ember, “meggübbögtette a gübbögtetni valóját”.
A közelmúltban a sült galamb itt is nemegyszer fel volt vetve, többször megrepítették, de aztán mindannyiszor kifulladt a fürdõ megmentését megcélzó hév, lelkesedés. Maradtak az emlékek és a pusztuló jelen, amely újabb kényszerhelyzetbe sodorta a közösséget: vagy mélyen a zsebébe nyúl, vagy pedig elbúcsúzhat örökségétõl. Még szerencse, hogy a sors furcsa fintoraként, kapott egy utolsó csekélyke esélyt.
Végiggondolva a történteket: Kire, vagy mire várunk itt? Mert a sült galambból közben sündisznó lett, finom és omlós – ígérik – ez is, igaz, picit szúrni fog, és megtörténhet, hogy a torkunkon akad, de sebaj, majd ledugják még egyszer, úgy, mintha nem lenne más választásod.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 887. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.