Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.08.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 883. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.08.01. Közélet

“Barisztáni levelek”

Édes néném, tudatom kendnek, hogy elsõ levelem írom Barisztán csodálatos erdõs vidékérõl, ahol gyönyörû, szépen ápolt, tiszta, pormentes falvak és városok fogadtak.
Most ebbõl a kis, szép erdõsvidéki szabad városkából írok kiednek, ahová röviddel elébb nagy reményekkel érkeztünk, nagy Urunk Istenünk kegyelmébõl és segédletével, és ahol valódi csodák vártak. Azt hallottuk elébb, hogy ezt a helyet, mint Tibetet a kínaiak, az itteni többségi nemzet kormánya és pártjai elnyomják, és nem fejlesztik gazdaságilag úgy, mint az ország többi részét, és hogy rendõrséget és csendõrséget telepít a kisebbségi nemzet nyakára, és még veszélyességi pótlékot is ad nekik.
De ez, mondom kiednek, nem igaz, édes néném. Itt helyi nemzetiségû, saját rendõrség és csendõrség van, akinek alig akad dolga, mert itt az emberek szeretik és tisztelik egymást, és egymás tulajdonát. Nem gyanakvóak, nem irigykednek, és nem árulkodnak egymásra. A soklovas erejû gépkocsik vezetõi, a lakott területeken nagyon figyelmesen és elõvigyázatosan, lassan, 25-35 km óránkénti sebességgel hajtanak az utcán. Fõleg a fiatal vezetõk, és a háznagyságú TIR kamionosok, és fõleg esõs és havas idõben.
Én mégis kritizálom õket édes néném. Ezért kell pszichiáterhez mennem, hogy segítsen rajtam.
Éppen szeredai vásár napja lévén érkeztünkkor, amikoris nagyon sok, mindenfajta népek jöttek ide több vidékrõl is piacozni és költeni felesleges pénzüket, és éppen e napon nyitotta meg SZAKI nevû üzletét itt egy nem helyi üzletes, akinek már több nagy vegyes üzlete van ez országban.
Az a szép e napon, hogy erre a napra, ennek a napnak tiszteletére, szépen megszervezték édes néném, a helyeket, ahová a soklovas kocsijukat kiköthették a vendégek, vásárlók (Itt azt mondják ennek, hogy parkolnak), sok helybéli, azonos nemzetû, mosolygó, udvarias rendõr irányította a forgalmat, és a kocsik kikötését (parkolását), és kisimították, megjavították, takarították, és por ellen levizelték (locsolták) az utakat, hogy úgy az idegenek, mint a helyi adófizetõk örüljenek, és meg legyenek elégedve, ha már adót és drága benzint is fizetnek; sok ló erejû kocsijukra.
Mert itt, édes néném, még arra is gondolnak az illetékesek, hogy az adófizetõk, a választók kellemes, tiszta levegõt lélegezzenek be. Ezért minden soklovas gépkocsit évente kipuffogógáz ellenõrzésre küldenek, és amelyik több büdös füstöt puffog ki a megengedettnél, annak közpénzen beállítják és tisztítják a motorját. Hallott e még ilyent édes néném?
És én semmivel sem vagyok megelégedve. Ezért azt mondják, hogy menjek pszichiáterhez. Most már nem is tudom mi van velem édes néném, mert teljesen meg vagyok zavarodva, nem tudom mi a jó és mi a rossz. Mi tetszik az embereknek, és mi nem.
Mert nézze csak e képeket, amiket itt küldök édes néném. Itt így jó, így szeretik, hogy a megállóban a buszokra várva, nem egy 5-8 személyt befogadó, esõ és forró napsugár ellen védõ, kis fedett megállóhelyen várják a buszokat, hanem száraz idõben a járdára ülve, esõs idõben pedig a szépen, szakszerûen nyesett, és ágvágott akácfák alatt várnak.
Amikor pedig esõben jön a busz, az nem tér le a 20-20cm-el magasabb úttestrõl az alacsonyabban fekvõ megállóba, s igy az utasok a felgyûlt esõvízben mosva a lábukat jutnak fel a buszokra.
Az illetékesek akartak fedett megállóhelyet csinálni, de õk nem akarták. Õk így szeretik.
Csodálatos, igénytelen, szerény nép él itt édes néném. Nem követelnek semmit, de megkapnak mindent.
Ha látná kied édes néném, hogy itt mindennek, mindenkinek csodálatos pozitív kisugárzása van, ami hihetetlenül kellemes, minden idegent marasztaló hangulatot teremt.
Fõleg a fõvárosi, megyei és a helyi hivatalok vezetõi tesznek meg mindent, hogy az adófizetõ lakosság elégedett és boldog legyen.
Az Altus folyó hídját is, amely a nemzetközi fõutat köti össze ezzel a vidékkel, erõsítik, szélesítik, modernizálják már évtizedek óta, kiszámítva és elõrelátva, hogy a legnagyobb árvíz esetére is megállja a helyét a megváltozott nagy forgalomban is.
Az árvíz, tûzvész és más katasztrófa védelmet is elõrelátva és kiszámítva a legnagyobb veszélyt, építik és szervezik meg, gyakorolják évente a mentést és elhárítást. Szenzációs, hol lehet még ilyet látni édes néném? Csak itt Barisztánban!
A helység elöljárósága még az esténkénti sétálókra, kocogókra és futó edzésen résztvevõkre is gondolt, gyönyörû zöld fûvel, virágokkal szegélyezett sétányokat, meg bicikli utakat létesítve ezeknek. Fantasztikus hely ez, édes néném.
Itt, ehejt azok az üzletek, ahol elemeket és kis akkumulátorokat árulnak, ott vissza is veszik a használtakat, mert ezt már az óvodában és az iskolákban így tanítják, és azt is, hogy ezt miért kell így tenni. Nézd csak a képet, édes néném!
Ezért kell én, édes néném legalább pszichoanalitikussal megbeszéljem az állapotomat. Képzelje édes néném, itt, mint sehun másutt, a fõvárosi minisztériumok, a megyei és a helyi, a polgármesteri hivatalok, ha nem is rögtön, de legkésõbb egy hét alatt válaszolnak minden lakossági beadványra, és ha nem is oldják meg a gondjaikat rögtön, de legalább tudják, hányadán állnak a problémájuk megoldásával.
Itt a kisebb-nagyobb sikeres vállalkozók örömmel és szeretettel segítik az újabbakat, a fiatalabbakat is sikeressé válni. Nem irigyelik egymástól a sikert, fõleg az újak, a fiatalok sikereit. Ez gyönyörû, kedves és szép tõlük. Nem, édes néném?
A központi, megyei és helyi amatõr politikusok mind közgazdasági, jogi és más egyetemet végzett szakemberek, akik mind egytõl-egyig a nemzeti kisebbségük közösségének az érdekeit, és nem politikai vagy saját célokat szolgálnak. Látott-e még ilyet, édes néném?
Képzelje édes néném, hogy itt az ultramodern, napenergiával melegített strandot, uszodát mar az elsõ, májusi melegek idején megnyitották, hogy a nép ne a nem éppen tisztavizû, szennyvizes patakba engedje feredni csemetéit. Csodálatos!
Az is lokálpatrióta mentalitást bizonyít, hogy itt a nagyobb, új gáz-, víz-, szennyvíz-esõvíz fõvezetékek lerakásánál, a szerzõdésekben kikötötték a kivitelezõ cégekkel, hogy az ásási és egyéb egyszerû, nem szakmunkákat a helyi munkanélküliek kell elvégezzék.
Meg az is nagy figyelmességet és együttérzést bizonyít a gépkocsival nem rendelkezõ kevesebb pénzû és munkanélküli lakossággal, hogy ezeknek és a biciklistáknak általában, kerékpár utat csináltattak, elõbb csak ráfestve a szaggatott vonalat az aszfaltra, majd kiépítve és aszfaltozva az országút mellé a szomszéd Koepez és a borvizes ásványvíz forrásairól híres Bilborfalva között, hogy a nincstelenek is hozhassanak maguknak jó vizet gyalog, vagy biciklivel.
Tulajdonképpen megható dolog ez is, és én mégis mindent kritizálok. Már azt is mondták, hogy nem vagyok normális.
Igen, édes néném, ez egy MESEORSZÁG, ahol a kompetens, felelõs illetékesek, évtizedek óta nem csak mesélnek arról, hogy mit kellene, mit kéne, hogy mit fognak tenni, és, hogy milyen szép lesz az autonómia, hanem már láthatóan és érzékelhetõen meg is tettek MINDENT, AMIT TUDTAK, ÉS AKARTAK.
Édes néném, ha tudná, mily nehezen tudom befelyezni ezt a levelet, mert nem is tudja, milyen erõsen szeretem kiedet. Egészségére jól vigyázzon, mert semmi nincsen annál drágább.Öleli szeretõ öccse B.E.I.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 883. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.