Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.07.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 882. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.07.25. Magazin

Nem veszélytelen ez a három kör

Közöttünk élnek, ismert, vagy kevésbé ismert személyek, csoportok, akik nem rendkívüli cselekedeteikkel, hanem kitartó munkájukkal, tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet. A baróti Tófán Imola második alkalommal képviselte Barótot a Székely Vágtán. Az Óriáspincetetõn megrendezett verseny elõfutama a magyarországi Nemzeti Vágtának. Imolát a versenyen szerzett tapasztalatairól, élményeirõl kérdeztük.


- Ez volt a második vágta, amelyen részt vettél, milyen élményekkel tértél haza?


- Nekem nagyon tetszett, csak hát tudtam, hogy semmi esélyünk nincs a mi lovainkkal, idén nagyon komolyan vették ezt a vágtát, több keményebb ló volt, angol, arab fajták, nem egész telivérek, de jó lovak.


- Volt egy követelmény, hogy milyen lovakkal lehetett menni?


- Igen, 75%-os lehetett maximum a vérvonaluk, tehát telivér nem lehetett. Mi lipicai lóval voltunk, úgy tudom, én voltam egyedül lipicai lóval.


- Mit jelent ez a 75%-os vérvonal?


- Azt jelenti, hogy nagyon jó fajtájú, sportlovak, akikkel versenyezni lehet.


- Hogy hívják a lovat, mellyel versenyeztél?


- Én a Székely Vágtára Nanával készültem, akivel a tavaly is versenyeztem, de sajnos az orvosi vizsgán õt kizárták, mivel a nyereg felsértette a hátát, és egy négy évvel ezelõtti esés következtében biccent is picit a hátsó lábára. Mindkét probléma közrejátszott abban, hogy kizárták a vágtáról. Szerencsére rajta kívül volt még három ló velünk. Egyiknek, melyet nemrég vásárolt a lovarda, sikerült a papírjait hamar elkérni, így tudtam indulni a Góbé futamon.


- Miért indítottak idén Góbé futamot?


- Tavaly nem volt külön Góbé futam, idén volt elõször, ez azoknak volt kitalálva, akik nem törzskönyvezett lovakkal indultak a futamon.

- Mióta lovagolsz?


- Olyan kilenc, tíz éve, Magyarországon tanultam meg, ott is egy lovardában éltünk, hét éve, hogy hazaköltöztünk. Mikor kisebb voltam, nagytatám tanyán dolgozott, ott is mindig lovagoltam, tehát már régebb megvan ez a hobbim, szeretem.


- Hogy történik a felkészülés a vágtára?


- Én idén és tavaly is úgy készültem, hogy csapatoslag kimentünk terepre lovagolni. Egy páran mentünk, ahány ló volt a farmon azokkal, és versenyeztünk.


- A versenyen kik voltak veled?


- Van egy csapatvezetõ, egy lovász és én voltam a lovas, hárman vagyunk a csapatban.


- Hányan vettek részt a vágtán?


- Idén a vágtán tizenheten vagy tizenhaton vettek részt, és a Góbé Futamban is tizenegy-tizenketten. Az elõdöntõkön hármas-négyes csoportok versenyeztek, és mindenikbõl az elsõ jutott tovább. Én haladok elõre, mert négybõl harmadik lettem, most már nem utolsó.


- Voltak még lány lovasok?


- Igen, hárman voltunk összesen, de úgy tudom, egyiküket kizárták az orvosi vizsgán, és így csak ketten versenyeztünk. A lovasokat is és a lovakat is alaposan megvizsgálják, a lovakat megsétáltatják, futtatják, megnézik a papírjait.


- Milyen tapasztalataid vannak a vágtáról?


- Én nagyon szeretek ott lenni, nem azért megyek, hogy nyerjek, mert tudom, hogy ezekkel a lovakkal semmi esély, egyszerûen jól érzem magam, szeretek ott lenni, szerintem sok férfi nem tenné meg azt a három kört a vágtán, elég veszélyes dolog. Majdnem estem is, mert úgy sarkalltam a lovat, hogy a kengyelem kiakadt, lecsúszott, szerencsére az utolsó ötven méterben volt, és le tudtam lassítani. Vannak kockázatai, de szerencsére idén baleset nem volt.


- Több testvéred van, mindenik tud lovagolni?


- Mikor a lovardában éltünk, a két kisebb testvérem még nem lovagolt, a nagyobbik viszont igen, de egyszer nagyon megijedt egy lótól, amely majdnem letaposta, ezért nagyon fél, most a vágtán barátkozott meg újból a lovaglással. Ha leesik valaki a lóról, és rögtön nem ül viszsza rá, többet nem fog, mert a félelemmel marad. Én nagyon sokat estem, de nem féltem, tudom, hogy nem a ló hibájából történt.


Kérdezett: Szász Réka
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 882. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.