Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.07.25.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 882. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.07.25. Közélet

Elkészült a rekord méretû túrós puliszka is!

A szakadó esõ sem szegte kedvét a szervezõknek, fellépõknek, de az Erdõfüle Napokra kilátogatóknak sem, amit  nem lehetett megtartani a központi színpadon, azt a falu kultúrotthonjában tartották meg. A képen a helyiek Dobó, kicsikbõl  és nagyokból álló tánccsoportja ropja a táncot  a színpadon.  

A.E.A szombati hatalmas zápor miatt végül elmaradt az Erdõfülei Napok egyik legnagyobb produkciója, a rekord méretû túrós puliszka készítés, vasárnap közkívánatra azonban mégis elkészítették a falu központjában, a településen egykoron a mindennapokhoz tartozó étket.

Az erdõfülei Csog Bálint (képünk bal oldalán), amikor a puliszka készítésrõl kérdeztük, frappánsan úgy fogalmazott: régen a fülei gazdaszszonyok a kávé helyet, a puliszkavizet tették fel fõni minden reggel, õk most ezt a hagyományt elevenítették fel. A harminc méteres túrós puliszkához 38 kg kukorica õrleményt, 36 kg túrót, 2 kg sót, és 110 liter vizet használtak fel, az elkészítéséhez harminc emberre volt szükség. Az Erdõfüle Napokon eddig minden évben volt rekordkísérlet, tavalyelõtt egy hatméteres, tavaly pedig egy tíz méteres kürtõs kalácsot készítettek. Idén a választás a túrós puliszkára esett, mivel a rendezvény mottója a helyi értékek megmutatása és felelevenítése volt. Valamikor Erdõfülében is rendszeresen készítettek ilyen hagyományos, feltekert túrós puliszkát, hiszen mindenkinek volt megmûvelt földje és tehene – emlékezett vissza a régi idõkre Csog Bálint, közbirtokossági elnök.

    <<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 882. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.