Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.07.18.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 881. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.07.18. Művelődés

Kárpát-medencei Ifjúsági Tábor Zalaegerszegen

Immár második alkalommal került megszervezésre a Kárpát-medencei Ifjúsági Tábor, amely 24 erdélyi tanuló számára biztosított felejthetetlen táborozási lehetõséget. Az üdülõtáborban 8 baróti, 10 nyárádszeredai és 6 marosvásárhelyi diák vehetett részt július 4. és 11. között. Betekintést nyerhettünk Zala megye múltjába, ellátogatva különbözõ múzeumokba, emlékmûvekhez, történelmi helyszínekre.
Vasárnap, július 6-án Keszthelyen, a XVIII. században, barokk stílusban épült Festetics-kastélyt csodálhattuk meg. Betekintést nyerhettünk a XVIII - XIX századi fõurak életébe, kultúrájába, megtekintettük a Festetics család által létrehozott, Európa legnagyobb épen maradt fõúri könyvtárát, a Helikon könyvtárat. Ezután a Festetics-kastély parkjában levõ Pálmaház gyönyörködtetett el, majd a Helikon Kastélymúzeum Hintókiállítása, és végül a Vadászati és Történelmi Modellvasút kiállítás. A Vadászati Múzeum parkjában a Magyar Solymász Egyesület a Szellemi Kulturális Örökség csoportokkal közösen tartott rendezvény résztvevõi lehettünk. Hétfõn Zalaegerszeg város mûemlékeit, nevezetes helyeit tekinthettük meg, így Csaba királyfi szobrát, Landorhegyet, a szocreál irányzatú épületeket, a Platán sort, az izraelita temetõt, az elhurcolt zalaegerszegi zsidók emlékére állított emlékmûvet, a II. világháborús emlékmûvet, a Kálvária kápolnát, az 1956-os emlékémûvet, református és katolikus templomokat, Csány László emlékmûvet, csipkeházakat. Mindezek után a Városházához értünk, ahol a zalaegerszegi polgármester úr köszöntött bennünket. A kollégium felé vezetõ úton, benéztünk a Kvártélyház udvarára, majd Mindszenty József bíborosról hallottunk néhány felemelõ gondolatot. A hétfõ délutánt nagy örömünkre a Gébárti Tóstrandon töltöttük.
Kedden délelõtt a Gébárti Kézmûvesek Házában alkothattunk, délután visszalátogattunk a csodálatos AquaCity-be, ahol ismét fantasztikusan éreztük magunkat. Vacsora után, meghívott vendégünk volt ifj. Horváth Károly népzenész, népzenegyûjtõ, aki amellett, hogy gyönyörû zalai népdalokat tanított, nagyon sok hangszeren is játszott.
Szerdán kora reggel indultunk a zalaegerszegi vasútállomásra, ahonnan egészen Csömödérig utaztunk. Csömödértõl Kistolmácsig az erdei kisvasúton haladtunk. Úti célunk a kistolmácsi kilátóra való feljutás volt, ahonnan gyönyörûen látszottak a szõlõültetvények, ugyanakkor egyre közelebb kerültünk a szomszédos országhatárokhoz, olyannyira hogy már láthattuk Mura vidékét is.
A tábor utolsó napja nagyon hamar elérkezett. Délelõtt múzeumlátogatásban volt részünk - a Göcseji Falumúzeumot és a Göcseji Múzeumot látogattuk meg. A Göcseji Múzeumban idõszakos Teleki László, 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt és az azt követõ években a magyar önállóság ügyének egyik legaktívabb és talán legeredményesebb külföldön tevékenykedõ képviselõ idõszakos kiállítását nézhettük meg, majd Kisfaludi Stróbl Zsigmond mûvész állandó kiállítása gyönyörködtetett. Ezt követõen vacsoráztunk, és a tábort Kiss István néptáncoktató táncházával zártuk. A tábor célja az anyaországban és az Erdélyben élõ magyarok közötti kapcsolatok ápolása, a nemzeti értékekre való odafigyelés és a nemzeti öntudat megerõsítése. A tevékenységek ráirányították a figyelmünket, hogy legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, és õrizzük meg hagyományainkat, népdalainkat, néptáncunkat, hiszen ezektõl a felbecsülhetetlen értékektõl vagyunk egyediek. A tábor nagyon tartalmas és szórakoztató volt, ezért köszönet illeti a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum Vezetõtanácsát, Fábricz János tanár urat, aki elkísért bennünket, a Baróti Polgármesteri Hivatalt és nem utolsó sorban a zalaegerszegi táborvezetõi tanárainkat: Sümegi Lászlót és Sümeginé Horváth Anitát, valamint a Zalaegerszegi Polgármesteri Hivatal támogatását és mindazokat, akik hozzájárultak ehhez a csodálatos tábor megszervezéséhez.


Boga Bíborka, a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum XI. B osztályos diákja
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 881. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.