Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.07.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 880. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.07.11. Magazin

Feredezés a Benedek mélyénél

Akaratból írtam feredezést, mert a székely ember soha nem mondott fürdõzést a feredezés helyett. Régen, pedig az emberek fiatalabbja, de még az idõsebbje is Bodosból, Bibarcfalváról, Nagybaconból és Kisbaconból is eljártak nyaranta a bodosi, Barót vizén átívelõ kettõs hídtól mintegy kétszáz méterre, lennebb kialakult, kb. kétárnyi területû, mérsékelt mélységû vízbazinhoz fürödözni, székelyesen pedig feredezni.
Mivel régebbi esetekrõl lesz szó, tartozunk a kedves olvasóknak egy kis elõzetes magyarázattal.
Azzal kezdem, hogy a közepes, valamint az idõsebb korosztály kell még emlékezzen, hogy még a hetvenes években a Bodosból a bodosi keresztút felé vezetõ út két hídon kelt át, mert a Bacon vize, ahogy mi neveztük, a Barót vizével a két hídon alább kelt egybe. Ugyanis, azelõtt még mûködött a bodosi vízimalom, s a vízgyûjtõ gát a Bacon vizén volt megépítve. De gyönyörû volt a gáton lezúduló víz morajlása, hányszor hallgattuk, mikor gyalogosan mentünk iskolába, Bibarcfalvára, de többször, amikor jöttünk hazafelé, s több idõnk volt állingálni és bámészkodni. Volt eset, amikor a malmot mûködtetõ molnár feljött a malomtól, hogy állítson a zsilipen, több vagy kevesebb víz folyjon lefelé a malomkerékre, ugyanis nem volt csak úgy szabadjára engedve a víz. Azóta sok minden változott, sajnos legtöbb esetben negatív irányba. Eltûntek, legalábbis a mi vidékünkrõl, a régi gátak, amelyek a gravitáció által szolgáltatott energiát adták tiszta ingyen. Az hajtotta a malomszerkezetet, az energia nem került semmibe. A gát építése rövid idõn belül megtérült a befektetõnek. Korrekt régi gondolkodásmód. Ennek ma már híre sincs. Várunk mindent az Uniótól, de ez rossz gondolkodás. Nem ad senki ingyen semmit. Nem is adhat. De térjünk át a fürdõzésre, pardon, a feredezésre.A bibarcfalviak a Benedek mélyét Veresmartnak hívták, mert az áradatok által elmosott partszakaszon különbözõ korszakok kövezetei láthatóak, s ezek még ma is vöröses színûek.A göbec felsõ szakaszánál van egy sziklapárkány, arra a néhai vihar rádöntött egy hatalmas fûzfát, ezek hozzájárultak az akkori fürdõhely kialakulásához.
Mentünk oda fürödni, mihelyt az idõ annyira felmelegedett.
A régi öregek mondták, hogy Szentgyörgy napja után, lehet mezítláb járni, mert annyira feljött a föld melege. Ez volt a székely tudomány. Baconi meg bibarcfalvi diák barátainkkal jártunk oda fürödni, onnan volt pár jó barátom, vagy ismerõsöm, többen közülük, sajnos, már nincsenek az élõk sorában.Közeledünk, egyszer, Bodos felõl, Benedek mélye irányába, amikor halljuk már messzirõl, hogy a mély víz felõl egy ember erõsen ordítozik: segítség, nyuvadok belé. Nyuvadok belé. Odaérve, láttuk, hogy a nyuvadozó ember, aki vala olyan 110 kilós, egy fenékellepõ vízben, egy lakodalom végigzenélése után javította a közérzetét. Gyönyörû szép nap volt akkor, mi is fürödtünk, akik ott voltunk. A segítségért kiáltó, bodosi zenekari prímás végig, estig kitartott a fiatalokkal, és a lakodalmi mulatókkal. Kértük, ismételje meg a mutatványát, de az ilyesmi nem megy olyan könnyen.Aztán, Veresmarton nyaraltunk, mikor lehetett, vakációkban, mint diákok, de mások is. Például egy autóvezetõ, aki az autójával, Barót felõl jövet, s betérve Bodos felé, addig nézte a fürdõzõ lányokat, hogy nagyszerûen behajtott a sáncba. Szerencse, nem volt mély a sánc, könnyen kihúzták onnan.
Sok jó barátság kötõdött Veresmartnál, amit feledni nem lehet. Sajnos, hogy az utólagos árvizek komplett tönkretették azt a kellemes fürdõhelyet. Annyit azért el kell mondjak itt, hogy akkor a Barót pataka még kristálytiszta volt!
Akik annak idején ott feredeztek és jól érezték magukat, remélem, e cikk elolvasása után, kellemesen fognak visszaemlékezni az elmúlt, szép, fiatalkori idõkre.
Egyed Béla, gépészmérnök
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 880. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.