Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2014.06.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 876. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2014.06.13. Közélet

dr. Szekeres Attila István heraldikus által tervezett címerekrõl kiderült, több helyen sántítanak, a szimbólumok nem állanak stabil lábakon, még helytörténeti vonatkozásban sem

Fehér János mûvészettörténész és Egyed István történész szerint egyik címer sem jó Barót városának

A hivatalos városcímer avatás elmarad

A.E.Szürke menyét, vagy fejedelmi hattyú? - volt a nagy kérdés még kedden a Tortoma önképzõ kör megkezdése elõtt, aztán – valószínûleg az ott elhangzottak miatt is – a csütörtöki tanácsülésen levették napirendrõl a város hivatalos címerével kapcsolatos tanácshatározatot.

Kedden, a nemrég a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje által kitüntetett, dr. Szekeres Attila István heraldikus által bemutatott címertervek elsõ látásra tetszetõsnek tûntek a Tortoma önképzõ kör hallgatói körében. A teremben Demeter László történész, muzeológus is úgy fogalmazott, az árpádsávos, és a két hattyút nyíllal átlõve ábrázoló címertervvel kapcsolatosan, hogy ennél kifelyezõbb címert a város számára nehezen lehetett volna kitalálni. Erre azonban alaposan rácáfolt a helyszínen Fehér János mûvészettörténész, aki szerint egyik címer sem állja ki ilyen formában a történelem próbáját. A szakember a néhai Kónya Ádám, Jánó Mihály és Demeter János által szerkesztett, valamint a dr. Szekeres által heraldizált, szürke menyétes verziót egybõl elvetette, (ezt a tervet maga Szekeres sem javasolta egyébként.-szerk.megj.) elmondván, hogy ami eddig Barótról kiderült, az az, hogy egy székely település, és semmi közünk nekünk a besenyõkhöz, vagy a törökökhöz. A nyakukon átlõtt hattyús terveknél elvi és jogi problémák merültek fel számára, kíváncsi volt, hogy hol van az a Bethlen Gábor által kibocsájtott 1614-es oklevél, amelyben az áll, hogy Barót vásártartási engedélyt kap Erdély akkori fejedelmétõl? Mert ez a szakirodalomban sehol sem szerepel, utalt arra a kijelentésre, hogy azért a Bethlen címerben is megtalálható motívumok a nyakukon átlõtt hattyúk, mert tõle származik a vásártartási engedély, aminek köszönhetõen Barót elindul akkor a fejlõdés útján, így a kettõ szervesen kapcsolódik. Ráadásul egy nemesi család címere egy közösség címerében nincs mit keressen, hiszen az önkormányzat ma is egy külön entitás, és nem egy család részét képviseli, ebben az esetben az illetõ településre kell koncentrálni.
Az árpádsávos zászlóval kapcsolatosan, - ami egyébként utalás Barót elsõ írásos említésére - is elmondta, a mai napig vita tárgya ez a téma történész körökben, hogy az Árpád-házi király II. András 1224-es adománylevelében szereplõ Boralt, azonos-e Baróttal.
Fehér, egy 1905-bõl származó baróti pecsétet emlegetett, melyen szerinte egy elég releváns jelkép van, egy nagyon szép és hangsúlyos babérkoszorú között található a nap és a hold, amit véleménye szerint talán fel lehetne használni. De akár olyan címert is lehet alkotni, melyben nem kell átvenni egy fejedelem, vagy egy uralkodóház jelképeit, lehet egy olyat alkotni, ami kimondottan csak Barótra jellemzõ.
Egyed István a napokban felkereste szerkesztõségünket, elmondva véleményét a címertervekkel kapcsolatosan. Hasonlóan Fehér Jánoshoz, õ sem tartotta megfelelõnek a Szekeres által tervezett címereket. Egyed az 1872-es baróti ipartestületi zászlójából, illetve ennek pecsétjébõl indulna ki, szerinte a múlt századi iparosodás jelentõs mértékben meghatározta a település további fejlõdését.
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy közel harminc napja ki vannak függesztve a címertervek, legalábbis a polgármester szerint, módosító javaslatot eddig senki sem tett le.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 876. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.